ČAK 34 POŽARA JUČE REGISTROVANO U PČINJSKOM OKRUGU: Na sreću nema teže povređenih, ali građani tražili medicinsku pomoć
Foto: Kurir.rs/T.S.

vatra

ČAK 34 POŽARA JUČE REGISTROVANO U PČINJSKOM OKRUGU: Na sreću nema teže povređenih, ali građani tražili medicinsku pomoć

Srbija -

Prema informacijama koje je objavio gradski sajt, u jučerašnjim požarima teže povređenih nema, ali je petoro građana zatražilo medicinsku pomoć zbog trovanja dimom.

Na teritoriji Pčinjskog okruga tokom jučerašnjeg dana registrovana su 34 požara, od kojih je 7 bilo na teritoriji grada Vranja. Odmah je uspostavljena saradnja i koordinacija sa nadležnim javno komunalnim preduzećima (Кomrad i Vodovod) i vatrogasno spasilačkom jedinicom, aktivirani su ljudstvo i mehanizacija-cisterne sa vodom na gašenju požara u Ulici Pane Đukića.

Požar, Pčinjski okrug
foto: Kurir.rs/T.S.

Pomoć u gašenju požara pružili su i Vojska Srbije, vatrogasna jedinica Simpa, kao i privatnici koji su svoju mehanizaciju ustupili na raspolaganje gradu. Veliku ulogu u lokalizovanju požara odigrali su i poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite, kao i građani koji su organizovano uspeli da na nekoliko lokacija na teritoriji grada Vranja lokalizuju požare i spreče posledica na porodično-stambenim objektima, do dolaska vatrogasno – spasilačkih ekipa, i bili u stalnom kontaktu sa Кancelarijom za vanredne situacije.

Regulisanje saobraćaja radi efikasnijeg reagovanja obezbedila je PU Vranje uz asisatenciju Odeljenja komunalne policije. Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneti su zaključci i preporuke objavljene na gradskom sajtu.

Požar, Pčinjski okrug
foto: Kurir.rs/T.S.

Ukoliko uočite požar, odmah pozovite vatrogasnu jedinicu na broj 193 i pružite jasne informacije o svojoj lokaciji, kao i o tačnoj lokaciji požara. Opišite kakva vegetacija je zahvaćena požarom. Ne prekidajte vezu dok ne date sve potrebne informacije.

Gradski štab za vanredne situacije upozorava sve građane da ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije moraju biti pravilno uskladištene. Članom 50. Zakona o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima. Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Požar, Pčinjski okrug
foto: Kurir.rs/T.S.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković zahvalio se na požrtvovanosti građanima, pripadnicima 4. brigade Vojske Srbije, gradskim javnim preduzećima i službama i pripadnicima Vatrogasno – spasilačke brigade, bez čijeg angažovanja požar ne bi bio brzo ugašen.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track