01:35

DAN RUDARA, RIZIKUJU ŽIVOTE ZA PLATU OD 98.000 DINARA

DAN RUDARA NA KURIR TELEVIZIJI

RIZIKUJU ŽIVOTE ZA PLATU OD 98.000 DIN: Nije lako zaraditi hleb sa sedam kora 400 metara pod zemljom, GLAVA NAM JE STALNO U TORBI

Srbija -

Oko 30.000 rudara, koliko ih ima u Srbiji, danas slavi Dan rudara, a i ove godine najveća im je želja, kako kažu, da svaki put iz jama izađu živi, zdravi i nepovređeni, jer nimalo lako nije zarađivati "hleb sa sedam kora - 400 metara ispod zemlje".

Rudarstvo u Srbiji ima odličnu perspektivu, uvek su potrebni novi ljudi, plata je iznad republičkog proseka i iznosi 98.000 dinara, proizvodnja je sve veća, a otvaraju se i novi rudnici.

U Boru je zaposleno 1500 novih radnika, a u posledenjih godinu dana u penziju je otišlo oko 380 rudara. Među njima je i Boban Krinić iz Šarbanovaca kraj Bora, koji je čitav radni vek proveo u jami borskog rudnika.

"Samim silaskom u jamu glava jeste u torbi. Prvenstveno se ne zna šta će biti do kraja smene, niste na otvorenom, na osvetljenju, nikad ne znate šta može da se desi za osam sati smene. Ali mi nismo pridavali značaja tome!", hrabro će Boban.

Boban Krinić
foto: Kurir TV

Dan rudara se obeležava u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe, rudari dodaju i da se nadaju investicijama, kao i novim kolegama kako bi im bilo lakše i kako bi se i proizvodnja povećala.

Ove godine manifestacija neće biti podržana velikim proslavama i besplatnim koncertima, kako je to bio običaj prethodnih godina u Boru. Ipak, ispred Doma kulture upriličena je izložba fotografija koja svedoči o istoriji rudarstva u ovim krajevima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

10:33

SVE VIŠE LJUDI U SRBIJI ODLAZI NA SELO DA GAJI OVCE! Sjajna šansa za dobru zaradu i zdraviji način života

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja