Letnje školice u Šapcu
Foto: Rts

Letnje školice u Šapcu

Srbija -
Letnja škola nauke, koja se u Šapcu organizuje treći put, prošle godine na Saboru učitelja Srbije dobila je nagradu stručnog žirija Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja

ŠABAC - Kancelarija za mlade grada Šapca i ovog leta organizovala je dvadeset besplatnih školica za osnovce i srednjoškolce. Svakog radnog dana održavaju se po dve radionice koje će trajati do početka školske godine.

Magneti, kompasi, iglice, makaze i boje, samo su neki od priručnih sredstava sa kojima se polaznici letnje škole nauke igraju, analiziraju i otkrivaju svet oko nas. "Sada znam da se isti magneti odbijaju, a različiti privlače", kaže Emilija Keserović iz Šapca.

"Kada protrljamo magnet o gvozdeni predmet nekoliko puta i on sam postane magnet" dodaje Nataša Marić.

Letnja škola nauke, koja se u Šapcu organizuje treći put, prošle godine na Saboru učitelja Srbije dobila je nagradu stručnog žirija Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.

Predavač Tatjana Marković Topalović kaže za RTS da je ovo jedan vid aktivnog učenja, jer se, kako kaže, radi po ISB metodi - učenjem putem istraživanja.

Uz mnogo praktičnih vežbi ovog leta osnovci i srednjoškolci uče i tajne odnosa sa javnošću i novinarstva.

"Ja sam bila prošle godine i mnogo mi se svidelo, zato sam odlučila da opet dođem ove godine, a ako bude i sledeće opet ću doći", kaže Kristina Topalović iz Šapca. Radionice pohađaju i mnogi učenici iz drugih zemalja i gradova koji raspust provode u Šapcu.

"Ja sam iz Australije. Tamo je lepo, ali je još lepše ovde na raspustu", kaže Jovan Branković iz Australije.Jelena Veličković iz Vranja kaže da je naučila puno toga, pa će se, kako kaže, vratiti u Vranje sa nekim novim iskustvom.

"Mislila sam da će mi ovo leto biti jako dosadno, ali uz pomoć letnje školice i mojih novih drugara, bilo mi je jako zabavno", kaže Milica Radaković iz Prijepolja.

Veliko interesovanje dece i ove godine bilo je i za letnju školicu stranih jezika, brzog učenja, kapuere - afro-brazilske borilačke veštine.

Ana Lazić iz Kancelarije za mlade kaže da je cilj školice razvijanje znanja, veština i talenata kod dece i mladih Šapca.

"Zaista veliko interesovanje polaznika, dobar rad i zanimljive interaktivne radionice, koje naši predavači organizuju tokom čitavog leta, drže decu na okupu", kaže Ana Lazić.

Letnje školice kancelarije za mlade do sada je pohađalo oko 2.000 dece. Njihov rad ostaće zabeležen i u emisiju koju pripremaju polaznici radionice za tv novinarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track