GULAŠIJADA I ČARAPANSKO NADMETANJE: U Grevcima održana sportsko turistička manifestacija
Foto: Kurir/Ž.M.

zanimljivosti

GULAŠIJADA I ČARAPANSKO NADMETANJE: U Grevcima održana sportsko turistička manifestacija

Srbija -

U porti crkve Svetog Antonija Prepodobnog u selu Grevci održano je sportsko čarapansko nadmetanje i tradicionalna kulinarska manifestacija „Gulašijada 2021.“, u organizaciji Sportskog saveza grada Kruševca i meštana ovog podjastrebačkog sela.

U organizaciji Sportskog saveza grada Kruševca i meštana Grevaca, Čarapasko sportsko nadmetanje odvijalo se u disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok u dalj iz mesta, nadvlačenje štapa i konopca i trka pojedinaca u džakovima na 20 metara.

Prema rečima organizatora ove manifestacije u dolini Ribarske Reke Dejana Miloševića, deset ekipa se takmičilo u pripremanju gulaša, koji su dokazali visok nivo kvaliteta svojih proizvoda. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, promocija zdravog života, eko hrane i boravak u prirodi, podsticanje sportskog duha i okupljanje svih generacija.

- Ovo je četvrta po redu manifestacija. Deset ekipa se takmičilo u spravljanju jastrebačkog gulaša, a jedna je imala revijalni. Svi imaju po neku svoju tajnu, a to je žiri ocenio i dodelio vredna priznanja - kaže Dejan Milošević.

- Drago mi je da je sve više mladih na ovim takmičenjima i manifestacijama. Konačno možemo omladinu da vratimo u prave programe - da se druže, da spojimo turizam i sport i da meštane naših sela animiramo da se bave kulturom, zabavom i rekreacijom. Meštani sela Grevci su našli vremena da se druže sa nama i mi sa njima, što je za pohvalu, kaže koordinator Sportskog saveza grada Miomir Milinčić.

Prema rečima Olivera Kocića iz Mikološkog društva “Naissus” iz Niša, njihova ekipa je napravila gulaš po posebnom receptu od pet vrsta prečuraka (vrganj, jajčara, šumsko pile, crna truba i ovčarka), to je vegetarijnska hrana i pravi raritet u Srbiji.

Svoj dokazani kvalitet u spremanju gulaša predstavila je ekipa “Đenerali” iz Aleksinca, o kojem govori Miodrag Mile Jovanović: - Prvi put sam u Grevcima, gde je odlična organizacija u svakom pogledu, a do sada smo nastupali u Velikom Šiljegovcu nekoliko puta, zatim u Beloj Vodi, Kruševcu i na drugim mestima. Naš specijalitet u poslednjih desetak godina je riblja čorba, a sada smo spremili gulaš od svinjskog i junećeg mesa Industrije “Matijević”. Imamo odličnu saradnju sa brojnim mestima i idemo svuda gde nas pozovu.

Ekipa “Jeremija” je izjavila da je bila favorit, ali džaba, iako su gulaš spremali od divljači (divlja svinja i srnetina) i uz sadejstvo vrganja i jajčare. “Penzionerima” iz Grevaca ni izvorska jastrebačka voda nije pomogla da trijumfuju, kao ni njihovim komšijama – “Garavima”. “Klaničari” (“Braća Đokić” iz Kruševca), kao i drugi učesnici “Gulašijade”, su očekivali pobedu, ali je žiri odlučio drugačije.

Prvo mesto je osvojila “Petina” na čelu sa Milomirom Miljkovićem, drugi su bili aleksinački “Đenerali”, a treći “Otprilike Živić” iz Ribarske Banje. Posebna priznanja uručena su Mikološkom društvu “Naissus” iz Niša za vrhunski kvalitet proizvoda i originalni recept i Vesni Jovanović iz Grevaca za specijalitet ispod sača.

Muzički trio u sastavu: Nemanja Anđelković iz Kaonika i Živorad Todrorović iz Poljaka (harmonika) i Mladen Vojinović (kontrabas) iz Kruševca oduševio je oko 200 posetilaca ove veoma uspešne manifestacije podno Velikog Jastrepca, a u dolini Ribarske Reke, izvodeći najlepše srpske narodne pesme i igre.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track