KORONA SE IPAK NE PREDAJE: U Mačvanskom okrugu brojke rastu, najviše novozaraženih među onima koji su se vratili sa odmora
Foto: T. ilić

poslednji podaci

KORONA SE IPAK NE PREDAJE: U Mačvanskom okrugu brojke rastu, najviše novozaraženih među onima koji su se vratili sa odmora

Srbija -

Na području Mačvanskog okruga minule sedmice, od 2. do 8. avgusta, potvrđena su 74 pozitivna uzorka na kovid, 26 više nego u prethodnom sedmičnom izveštaju.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje dvocifreni su bili Šabac sa 33 i Loznica sa 29 novopozitivnih, Mali Zvornik ih je imao pet, Bogatić tri, Krupanj dva, a po jednog Vladimirci i Koceljeva dok novozaraženih samo nema u Ljuboviji.

Minulog vikenda najviše ih je bilo u Loznici trinaest, Šapcu šest i Bogatiću dva. U odnosu na petak broj obolelih je uvećan za petnaest i sada se 121 osoba bori sa koronavirusom. Šabac ima 57 obolelih, Loznica 42, Mali Zvornik devet, Bogatić šest, Krupanj tri, Vladimirci dva, a po jednog Koceljeva i Ljubovija.

U zajedničkom izveštaju lozničke Opšte bolnice i Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ navodi se da je minulog vikenda u Trijažnom centru pregledano 128 osoba od kojih se 65, gotovo tačno polovina, javila na prvi pregled sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju. Infektologu je upućeno dvadeset pacijenata, a u ambulanti Infektivnog odeljenja pregledano je 46, a tačno 50 odsto došlo je prvi put zbog sumnje na kovid. Služba za radiološku dijagnostiku uradila je 56 radiografija pluća i otkrila jednu pneumoniju. Povećan je broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju za pet u odnosu na prethodni izveštaj pa ih je trenutno četrnaest.

U bolnici kažu da su oboleli ’’uneti slučajevi’’, odnosno ljudi koji su se vratili sa godišnjih odmora i da su to uglavnom mlađe osobe. Deo prizemlja Grudnog odeljenja sa osamnaest kreveta je i dalje ’’crvena zona’’, povećanje broja pacijenata zahteva stalno angažovanje medicinskog osoblja zbog čega ustanova još nije vratila rad Urgentni centar. Nekoliko puta je u poslednje vreme broj kovid pacijenata na bolničkog lečenju dolazio na jednu osobu, ali se nije još desilo da’’crvena zona’’, koja postoji duže od godinu dana, bude prazna.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja