DR ĐORĐEVIĆ IZ VRANJA: Ima žena koje 20 godina nisu bile kod ginekologa (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

prevencija je važna

DR ĐORĐEVIĆ IZ VRANJA: Ima žena koje 20 godina nisu bile kod ginekologa (FOTO)

Srbija -

U akciji besplatnih preventivnih pregleda prethodnog vikenda u Zdravstvenom centru Vranje obavljeni su i ginekološki pregledi.

U Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje i Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Vranje pregledano je 28 žena.

Načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje, dr Gordana Đorđević istakla je značaj preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.

Vranje, Zdravstveni centar Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Ima žena koje 20 godina nisu bile kod ginekologa", napominje načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje, dr Gordana Đorđević i dodaje:

"Onda kada dođu i jave se lekarima u mnogo slučajeva je već kasno jer je dijagnostikovana bolest u već u odmaklom stadijumu."

Dr Đorđević ukazuje na posledice ranog stupanja mlađih devojaka u seksualne odnose bez zaštite.

Vranje, Zdravstveni centar Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Sa druge strane u našoj sredini mlade devojke sa 15, 16 godina u tinejdžerskom periodu rano stupaju i počinju sa nezaštićenim seksualnim odnosima, dolazi do HPV infekcija (spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus) i već u 27-oj godini života dolaze nam mlade žene sa promenama na grliću materice", napominje dr Gordana Đorđević.

Ona je pozvala žene iz žene iz Vranja da narednog vikenda dođu u Zdravstveni centar Vranje i urade preventivne ginekološke preglede.

Vranje, Zdravstveni centar Vranje
foto: Kurir/T.S.

Preventivni ginekološki pregledi i narednog vikenda biće organizovani u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti u Zdravstvenom centru Vranje.

"Ovim preventivnim pregledima predviđeno je da se ženama uradi ginekološki pregled sa uzimanjem uzorka brisa za Papa test, citološki pregled ćelija sa površine grlića i iz kanala grlića materice koje ukazuju na prisustvo premalignih i malignih promena na grliću materice, kao i ultrazvučni pregled male karlice", rekla je specijalistkinja ginekologije i akušerstva, dr Lidija Petrović i naglasila:

Vranje, Zdravstveni centar Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Preventivni pregledi u dispanzeru za žene prekinuti su samo u prošloj godini u vreme vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije korona virusom, kada smo radili svu potrebnu kurativu i hitne slučajeve, inače naš dispanzer prati zdravstveno stanje svih naših sugrađanki u preventivnom smislu od 19 do 69 godina u kontinuitetu."

Kurir.rs/ T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track