U Palićko jezero upumpano 400.000 kubika vode

Suša

U Palićko jezero upumpano 400.000 kubika vode

Srbija -
U letnjim mesecima iz Palića ispari oko milion kubika vode, napomenuo direktor preduzeća "Park Palić" Goran Gabrić

SUBOTICA - Iz Tise je u Palićko jezero do sada upumpano između 350.000 i 400.000 kubika litara vode, a upumpavanje će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, nastaviti i ubuduće, izjavio je direktor preduzeća "Park Palić" Goran Gabrić.

On je podsetio da su visoke temperature ovog leta, slab vetar i niska količina padavina uzrokovale da je nivo vode u Palićkom jezeru znatno ispod proseka.

"I pored visokih temperatura i isparavanja vode iz jezera kroz upumpavanje smo uspeli da održimo planirani nivo vode i zaštitimo floru i faunu u jezeru", rekao je Gabrić.

On je napomenuo da je deo vode plasiran i u Ludaško jezero, specijalni rezervat prirode, gde je takođe bio nizak vodostaj.

Gabrić napominje da u letnjim mesecima iz Palića ispari oko milion kubika vode, a na osnovu toga očekuje do kraja leta još ovakvih akcija.

"Sve zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko bude kiše, to će donekle popraviti situaciju, a ako se nastave visoke temperature nastavićemo sa upumpavanjem, jer postoje obezbeđena sredstva od strane Grada Subotica i Vlade Vojvodine", rekao je Gabrić.

Prvo ovogodišnje upumpavanje vode počelo je 3. avgusta, a za 500.000 kubika vode subotička lokalna samouprava obezbedila je tri miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Posao obavlja preduzeće "Vode Vojvodine" koje iz Tise kod Adorjana upumpava vodu u podsistem "Velebit", koja nakon toga stiže kanalom do Palića.

Nakon decenija nekorišćenja kanalski sistem "Tisa - Palić" osposobljen je 2010. godine. Tada je sklopljen ugovor između preduzeća "Park Palić" i "Vode Vojvodine" i omogućeno upumpavanje vode iz Tise u jezero u sklopu urgentnih mera za očuvanje ekosistema jezera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track