Sremska Mitrovica: Grad se sprema za tradicionalni Srem Folk Fest - PREKO TRI STOTINE UČESNIKA NA BINI
Foto: Grad Sremska Mitrovica, Moon Multimedia, Centar za kulturu Sirmiumart

Sremska Mitrovica: Grad se sprema za tradicionalni Srem Folk Fest - PREKO TRI STOTINE UČESNIKA NA BINI

Srbija -

Sremska Mitrovica neguje tradiciju narodne igre i pesme, pa se u ovom gradu još od 2004. godine održava Srem Folk Fest. Biće održan 17. put, a iako je međunarodnog karaktera, ove godine, zbog poznate situacije, Festival će u potpunosti biti u znaku domaće igre iz Srbije i Republike Srpske. Ideja za Srem Folk Fest je potekla je iz Folklornog ansambla “Branko Radičević” pri Centru za kulturu “Sirmiumart”, domaćina Festivala.

Folk fest
foto: Grad Sremska Mitrovica, Moon Multimedia, Centar za kulturu Sirmiumart

“Ove godine neće nastupiti ansambli iz inostranstva, zbog poznate situacije, imaćemo domaće ansamble, ali ćemo 13. i 14. avgusta imati predivan program i siguran sam da će publika biti zadovoljna onim što će videti. Često gledaoci bolje reaguju na domaće ansamble. Što se tiče našeg ansambla, na programu imamo dvadesetak koreografija, a s obzirom na to da se Festival ovde rodio, mi se trudimo da budemo što bolji domaćini”, izjavio je za Sremska Mitrovica živi Dragan Đorđević, rukovodilac FA “Branko Radičević” i umetnički direktor Srem Fokl Festa.

Srem Folk Fest je član CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih ansambala i umetnosti i tokom godina je izrastao u respektabilan festival na kome su nastupali igrači sa četiri kontinenta. Ove godine će za dve večeri nastupiti osam ansambala sa preko 300 učesnika. Festival će početi tradicionalnim defileom ulicama Sremske Mitrovice, a održaće se na letnjoj pozornici Žitnog trga. Pokrovitelj festivala je Grad Sremska Mitrovica.

Folk fest
foto: Grad Sremska Mitrovica, Moon Multimedia, Centar za kulturu Sirmiumart

“Nastupiće ansambli iz Niša, Kragujevca, Čačka, Beograda, Novog Sada, Bogatića i naravno Mitrovice. U goste nam dolazi i Ansambl narodnih pesama i igara „Veselin Masleša” iz Banjaluke, našeg bratskog grada, tako da će ipak oni dati neku međunarodnu notu i ovogodišnjem festivalu kako bismo i tu tradiciju održali i očuvali. Ono što je potpuno izvesno, dobrog folklora neće faliti”, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Po završetku Srem Folk Festa, tradicionalno će biti organizovano Tamburaško veče “Od begeša do prima”, na istom mestu u nedelju, 15. avgusta, gde će nastupiti profesionalni svirači i tamburaške “bande”.

Sremska Mitrovica živi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track