NAČELNICA INFEKTIVNOG ODELJENJA VRANJSKE BOLNICE SNEŽANA TASIĆ: Vakcinacija način da se pobedi Kovid 19, da izađemo iz problema
Foto: T.S.

sa prve linije

NAČELNICA INFEKTIVNOG ODELJENJA VRANJSKE BOLNICE SNEŽANA TASIĆ: Vakcinacija način da se pobedi Kovid 19, da izađemo iz problema

Srbija -

U Kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana 24 pacijenta pozitivna na koronavirus, jedan pacijent transportovan u kovid bolnicu u Batajnici.

Na osnovu podataka za 20. avgust 2021. godine u Kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje ukupno su hospitalizovane 24 osobe, sve su pozitivne na Kovid 19 , saopštavaju iz ZC Vranje.

Iz Vranja je 12 pacijenata, Bujanovca dva, Preševa šest, Vladičinog Hana jedan, Trgovišta dvea i iz Gnjilana je jedan pacijent trenutno na lečenju u Kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje. U Kovid bolnici u Vranju ima 52 slobodna mesta.

Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, 13 ih je na kiseoničnoj potpori, urađen je jedan prijem i jedan pacijent je transportovan u Kovid bolnicu Batajnica, sa srednje teškom kliničkom slikom, upalom pluća i tendencijom ka pogoršanju, i dalje sa visokom telesnom temperaturom, sa padom saturacije kiseonika i pacijent je bio na kiseoničnoj potpori, navode iz ZC Vranje.

Vranje, bolnica, kovid 19, korona
foto: T. S.

U Kovid ambulanti pri Bolnici ukupno je pregledano 46 osoba, od toga je 26 prvih pregleda, i 20 kontrolnih. U ovoj Kovid ambulanti testirano je 7 osoba i sve su bile negativne na Kovid 19.

"Od 24 hospitalizovana pacijenta petoro je vakcinisano Sinofarm vakcinom i potpuna imunizacija, vakcinacija drugom dozom vakcine bila je u januaru, februaru, martu, aprilu i maju. Svi ostali naši pacijenti su nevakcinisani. Kao i kod pregleda kojih smo imali juče i većina pacijenata na lečenju je nevakcinisana, sa povišenom telesnom temperaturom, pojačanom sekrecijom iz nosa i grebanjem u grlu", napominje načelnica Infektivnog odeljenja, dr Snežana Tasić, specijalistkinja infektologije, prenosi portal ZC Vranje.

"Na početku pandemije, marta meseca prošle godine sam izjavila i otvorno rekla da ćemo morati da naučimo da živimo i da se borimo sa Kovidom 19 i da to nije nešto što će brzo da prođe.

Sada imamo dostupne četiri vrste vakcina i vakcinacija je način da se pobedi Kovid 19, da izađemo iz problema, da se vratimo ranijem životu u kome će Kovid 19 biti sa simptomima ostalih nama poznatih, respiratornih infekcija, to jest da nemamo pacijente sa teškom kliničkom slikom, na respiratorima i sa smrtnim ishodom", zaključuje dr Snežana Tasić. Iz Pčinjskog okruga, 60 pozitivnih na koronavirus, 28 iz Preševa Od 285 testiranih uzoraka iz Pčinjskog okruga, 60 je pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci koje je saopštio Gradski štab za vanredne situacije u Vranju, prenosi zvanični sajt grada.

Od tog broja 16 novoobolelih je iz Vranja, 28 iz Preševa, 14 iz Bujanovca i po jedna osoba iz Vladičinog Hana i Surdulice. U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 60 pregleda, od čega 45 prvih. Urađeno je 47 antigenskih testova, 15 je pozitivno na koronavirus.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track