ODRŽANA 18. PASULJIJADA U SUBOTICI: Pobednički pehar ekipi "Bobi" za vojnički pasulj
Foto: Kurir/N.H.

sjajno druženje

ODRŽANA 18. PASULJIJADA U SUBOTICI: Pobednički pehar ekipi "Bobi" za vojnički pasulj

Srbija -

Pasuljijada, 18. po redu, održana je u Subotici, u naselju Prozivka. Simbolično, učestvovalo je 18 ekipa, a organizatori ocenjuju da je po odzivu i masovnosti među najboljim takvim manifestacijama u SBO.

Dvadesetak iskusnih kuvara kažu da je svako druženje zanimljivo, ali oni žele i da sačuvaju manifestaciju.

Pasuljijada, Subotica
foto: Kurir/N.H.

"Kuvala su se i četiri velika kazana, za oko 300 ljudi, koji su od jutra do popodneva došli na manifestaciju i besplatnu porciju pasulja, a bilo je i 18 takmičarskih kotlića. Učesnici su pripremali staro, omiljeno jelo u Srbiji, na svoj način, takmičeći se za pehar. U ekipama je bilo do 10 članova, a dodelili smo tri pehara. Prvo mesto osvojila je ekipa 'Bobi", kaže za Kurir Ljiljana Medaković sa Prozivke, koja već 12 godina volontira u organizaciji tog mesnog događaja.

Pasuljijada, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Ekipa "Bobi" posle pet godina takmičenja dobila je pehar za najbolji kotlić pasulja, a glavni kuvar Boban kaže, da su ranije već osvojili i treće i drugo mesto.

"U ekipi su komšije, rodbina i prijatelji. U kazanu od 80 litara kuvali smo vojnički pasulj. Poranili smo u 5:00, šest sati smo ga krčkali, tajna dobrog pasulja je u dugom dinstanju luka i dugom kuvanju mesa i pasulja i nešto začina. Srećni smo posle dodele pehara, a najmlađi smo na Pasuljijadi ove godine", kaže Boban.

Pasuljijada, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Milorad Dakić učestvuju svake godine na Pasuljijadi, bili su osma ekipa, nisu dobili nagradu, ali ističe da je važno da je manifestacija sačuvana skoro dve decenije.

Drugo mesto osvojila je ekipa "Alan Ford", pehar i zahvalnicu, a glavni kuvari su Zoran Tikvicki (Alan), a Željko Petrović (Ford), koji uz osmeh vele, da su zadovoljni drugim mestom.

Pasuljijada, Subotica
foto: Kurir/N.H.

"Tajna dobrog kotilića je da kuvar zna da potpali vatru, koliko dugo da kuva pasulj, družimo se, nema tu matematike, ali ipak nam prija nagrada", kratko rekoše Tikvicki i Petrović.

Boško Đorđević sa Prozivke, glavni je kuvar ekipe u kojoj je društvo sa subotičke Železnice.

"U našoj ekipi su mašinovođe sarajevske generacije, 1982. godine na jednogodišnjem školovanju u Sarajevu bilo je nas 16 iz Subotice. Družimo se i danas, evo i na Pasuljijadi, a svih 18 ekipa se poštuje međusobno. Drago mi je da moja ekipa ne želi da menja kuvara", kaže Đorđević.

Pasuljijada, Subotica
foto: Kurir/N.H.

Ekipa "Božo i drugari" učestvuje već deset godina, a pre dve godine osvojili su prvo mesto.

"Očekivali smo drugo mesto, ali izmaklo je. Biće dogodine, pa makar van konkurencije. Lane nije održana, zbog korone. Recept za najbolji pasulj je kuvanje s ljubavlju, pomalo i iskustvom, važna nam je tradicija manifestacije", kaže Božidar Velemir, majstor jednog od kotlića.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja