01:44

VIŠE OD 2.000 ŽIVOTINJA OVDE UŽIVA U POTPUNOJ SLOBODI! Ovakav prizor može da se vidi samo na Krčedinskoj adi na Dunavu

KURIR TELEVIZIJA

VIŠE OD 2.000 ŽIVOTINJA OVDE UŽIVA U POTPUNOJ SLOBODI! Ovakav prizor može da se vidi samo na Krčedinskoj adi na Dunavu

Srbija -

Poslednja prirodna oaza i za mnoge jedan od najlepših delova Dunava, na najvećoj adi u njenom toku kroz Srbiju, zove se Krčedinska ada zbog blizine mesta Krčedin.

Veličine je oko devet hektara i od ukupno 2.000 različitih životinja, čuva i pojedine autohtone vrste. Među njima su mangulice, konji, ali i pojedine vrste koje su zaštićene, kao što je podolsko goveče, kojih sada ima oko 100 i čuvaju se kako bi se genetski održali. Slična je situacija i sa običnim kravama, s obzirom na to da su u slobodnoj ispaši, mnogi se plaše da su postale divlje, međutim situacija je drugačija.

Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije Inđije za Kurir televiziju kaže da su životinje na ovom ostrvu ispod Beščanskog mosta na putu ka Novom Sadu, poput scenografije.

"Očekivalo se da će postati divlje jer su na slobodnoj ispaši, ali ne, one su postale potpuno domaće", navodi Bogojević. Da su se i druge vrste prilagodile uslovima, vidi se iz primera morki i ptica koje zbog variranja vodostaja legu jaja na drveću, a na ovo mesto skelama na ispašu takođe dolaze krave i konji iz susednih sela.

Neverovatne lepote Krčedinske ade, nastale pomeranjem pravca kretanja Dunava, oduševljavaju prave ljubitelje prirode, a poznavaoci kažu da su prizori i pejzaži najlepši u jutarnjim satima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja