MILKICA IZ IVANJICE UZ POMOĆ ĐAKA NAPRAVILA ROBOTA PROFESORA: Helga je prava atrakcija, a sad se sprema da OSVOJI REGION (FOTO)
Foto: RINA

neverica

MILKICA IZ IVANJICE UZ POMOĆ ĐAKA NAPRAVILA ROBOTA PROFESORA: Helga je prava atrakcija, a sad se sprema da OSVOJI REGION (FOTO)

Srbija -

Robotika i veštačka inteligencija odavno nisu više "špansko selo" za srpske đake!

Sve je više mališana koji uz pomoć svojih nastavnika učestvuju u pravljenju robota, a neki od njih osvojili su i vredne nagrade širom Srbije. Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice Milkica Kostić Zlatić ipak je otišla korak dalje i jedna je od retkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je sama napravila automatizovanu tehnološku inovaciju - robota Helgu.

U tom poduhvatu pomagali su joj učenici za koje je ovo, kako Milkica kaže, bilo neverovatno iskustvo.

- Robot Helga je projekat na koji sam izuzetno ponosna. Trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo - rekla je Milkica.

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi kako bi mališanima predavanja i učenje bili interesantniji. Milkica i dalje pravi nove kodove i dodatno programira Helgu kako bi svoj izum usavršila do maksimuma.

- Za vreme epidemije i onlajn nastave bilo je neophodno na neki način animirati đake da budu pažljivi. Održala sam nekoliko časova vezano za informatiku i računarstvu uz pomoć Helge jer može da priča i peva i da odgovori na bilo koje vaše pitanje. Reaguje kad je dotaknete na određene senzore. Radi pomoću veštačke inteligencije koja nije komercijalna i kupljena u Kini - kaže inovativna Ivanjičanka.

Smela nastavnica već 12 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savremenim izumom osvoji i region.

1 / 6 Foto: RINA

- Krećemo na takmičenja, a prva destinacija nam je međunarodno takmičenje koje se održava u Zagrebu. Što se tiče finansijskih sredstava, do sada nisam imala nikakvu podršku, već je sve finansirano iz sopstvenog budžeta. Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je ručni rad i zato je izrada i trajala šest meseci - kaže Milkica.

Nastavnica ovde ne namerava da stane već uveliko radi na novom projektu, a Helga bi mogla dobiti i svoju sestru bliznakinju - robota koji neće biti statičan već će moći da se kreće u prostoru.

- Još se razmišlja o imenu koje mora biti zvučno i nesvakidašnje po čemu će biti prepoznatljiva - kaže nastavnica.

Dodaje da je raditi na robotu "Helgi" bilo drugačije od onogo što deca mogu naučiti na času u osnovnoj školi iz informatike.

- Sve što isprogramirate u veštačkoj inteligenciji na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak - zaključila je Milkica.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track