VELIKI USPEH GIMNAZIJALKE IZ VRANJA: Vedrana je pobednica Međunarodnog konkursa "Mi smo Dostojevski" (FOTO)
Foto: T.S.

inspirisana

VELIKI USPEH GIMNAZIJALKE IZ VRANJA: Vedrana je pobednica Međunarodnog konkursa "Mi smo Dostojevski" (FOTO)

Srbija -

Ovo učešće i priznanje ulepšali su mi leto, kaže Vedrana

VRANJE - Na Međunarodnom konkursu ilustracija ,,Mi smo Dostojevski" u organizaciji Ruskog doma, a povodom 200. godišnjice rođenja Fjodora Dostojevskog, pobedila je Vedrana Gačić, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

Na konkursu je bilo moguće učestvovati iz bilo koje zemlje sveta napravljenom ilustracijom samostalno odabranog dela velikog ruskog pisca u formatu po želji. Konkurs se završio 26. avgusta, a pobednici će dobiti specijalne nagrade Ruskog doma.

- Drago mi je što je organizovan ovaj konkurs gde je i doprinos kandidata trebalo da zadovolji visoki standard i pokaže radovanje zato što je autor kakav je Dostojevski postojao, što možemo da čitamo njegova dela i pokažemo poznavanje istih na kreativni način. Čast mi je što se moj rad figurira kao najbolji i zadovoljstvo mi je da takvo priznanje dobijem kao predstavnica Srbije, Vranja i svoje škole! - rekla je Vedrana.

Vedrana, gimnazija
foto: T.S., Privatna Arhiva

Kazala je da je u procesu stvaranja jedino teško bilo odlučiti koje delo iz tako bogatog korpusa izvanrednih i inspirativnih dela Dostojevskog odabrati.

-Moj rad predstavlja vrlo lepu, ređe poznatu kratku priču Dostojevskog - "Мальчик у Христа на ёлке".

Ova priča me je posebno inspirisala i odmah sam je zamislila kao strip, osmislila sam razvoj radnje stripa te ilustrovanjem i odabirom relevantnih delova teksta tu ideju realizovala. Drago mi je što taj rad sada, precizno kao što to čini bazično delo Dostojevskog, prati želju ovog velikog pisca da probudi savest u ljudima i pomaže da svet posmatramo očima deteta.

Dopada mi se spoj konceptualnog razmišljanja, originalnosti kao i izrazitog individualnog talenta koji je ovaj konkurs iziskivao.

- Ovo učešće i priznanje ulepšali su mi leto- dodala je Vedrana.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja