02:48

KIKINDA JE CARSTVO TERAKOTE: 40 godina ovde nastaju predmeti od gline najvećeg formata na svetu

KURIR TELEVIZIJA

KIKINDA JE CARSTVO TERAKOTE: 40 godina ovde nastaju predmeti od gline najvećeg formata na svetu

Srbija -

Grad Kikinda jedino je mesto na svetu u kom se već 40 godina stvaraju skulpture velikog formata od terakote. Zahvaljujući materijalu koji od davnina ima svekoliku upotrebnu vrednost - glini, ovaj grad je svetska kulturna Meka za stvaraoce koji su za nešto manje od pola veka izradili oko 1.000 eksponata.

Upravo zbog toga, simpozijum "Terra" osnovan je 1982. godine, sa idejom da ucrta ovo mesto na mapu sastanka brojnih umetnika širom sveta.

terakota
foto: Kurir TV

Slobodan Kojić, magistar likovnih umetnosti i osnivač "Terre" za Kurir televiziju kaže da su vremenom uvideli svoju jedinstvenost na svetu.

"Nakon 40 godina možemo da tvrdimo da je to apsolutna istina. Mi smo i dalje jedini punkt za one skulpture, vajare i ostale koji požele da u svom opusu imaju veliku terakotu", objasnio je Kojić.

terakota
foto: Kurir TV

Plod višedecenijskog rada sabran je u stalnu postavku Muzeja "Terra", koji je za javnost otvoren 2017. godine. Izložba broji oko 300 eksponata, izrađenih maštom i veštim rukama oko tri stotine umetnika iz 44 zemlje.

terakota
foto: Kurir TV

Istoričarska umetnosti i kustos muzeja Terra, Verica Nemet, kaže da je ovaj proces izrade sadrži sve elemente, zemlju, vodu, suše se na vazduhu i peku na vatri.

"Kada posmatramo istoriju umetnosti od 80-ih do danas smatramo da kolekciju koju imamo najveća kolekcija skulpture u terakoti", navela je ona. Zato i ne čudi što ovaj simpozijum posećuju umetnici širom sveta, iz Novog Zelanda, iz Japana, Austrije, Hrvatske...

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:39

NAJSLAĐE MESTO U VOJVODINI, ALI BUKVALNO! Muzej čokolade, omiljeno posetilište svih sladokusaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track