LUKI JE TEK 7 A VEĆ IMA SAMOSTALNU IZLOŽBU: Mali Kruševljanin osvaja raskošnim talentom (FOTO)
Foto: Ž.M.

DEČAK OD 7 GODINA ODLIČAN SLIKAR, DA LI JE ROĐEN NOVI MODILJANI

LUKI JE TEK 7 A VEĆ IMA SAMOSTALNU IZLOŽBU: Mali Kruševljanin osvaja raskošnim talentom (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Prva samostalna izložba slika Luke Stepanovića je otvorena u Galeriji KCK, povodom početka nove školske godine, i trajaće do kraja septembra.

Luka Stepanović je rođen 2014. godine u Kruševcu. Član je Likovnog studija KCK “Maja Olić” od 2020. godine. Crta i slika od svoje druge godine.

- Luka spada u izrazito nadarenu decu čiji raskošan talenat izaziva divljenje, a njegov likovni izraz prevazilazi kreativni potencijal jednog šestogodišnjaka. On pokazuje posebno interesovanje za slikanje, a motivi koji privlače njegovu pažnju su razlličiti. Pokazuje potpunu umešnost u predstavljanju portreta, figura, pajzaža ali i životinja. Izdužene figure podsećaju na Modiljanijeve potrtete, kaže Marija Stojadinović, urednica Likovnog programa KCK.

Kruševac, slikarski genije
foto: Ž.M.

Prema njenim rečima, za Lukin uzrast fascinantna je zrelost u korišćenju boje, i tretiranju same površine slike. Fascinantno je zrelo tretiranje površine slike i koloristička rešenja. Kreativno ponašanje i kreativna produkcija kod dece spadaju u fenomen, a naročito fascinira specifična kombinacija intelektualnih, voljnih i emocionalnih činilaca. Kreativan proces predstavlja proces restrukturiranja prethodnih iskustava i onih iz najranijeg detinjstva. Dečija igra i izražavanje kroz crtež, osnove su kreativnosti i stvaralaštva u ovom uzrastu.

-Deca od malih nogu aktivno uče uz bezbroj pokušaja, padova, grešaka, novih ideja, stalno ispitujući svet oko sebe. Odrasli treba da ohrabruju decu u tom aktivnom razvoju, a ne da u potpunosti upravljaju dečjim razvojem ili da im prepuštaju da sama usvajaju nova znanja i veštine.

Kruševac, slikarski genije
foto: Ž.M.

Moj osnovni pristup u likovno-pedagoškom radu sa decom i mladima, je podrška. Kroz višedecenijsko iskustvo kao likovni pedagog primetila sam da je upravo podrška, početni zamajac koji pokreće ,, kreativnost“, a iz koje kasnije i nastaje opredeljenje da se mladi otisnu u svet profesionalnih umetnika, ističe ova kruševačka slikarka i likovna kritičarka.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track