RUSKO SRCE U SRPSKOJ ZEMLJI: Održana tradicionalna poetska manifestacija posvećena RUSKOM JUNAKU (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

sećanje

RUSKO SRCE U SRPSKOJ ZEMLJI: Održana tradicionalna poetska manifestacija posvećena RUSKOM JUNAKU (FOTO)

Srbija -

U Manastiru Svetog Romana održana je 13. put poetska manifestacija "Rusko srce u srpskoj zemlji" posvećena sećanju na slavnog ruskog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog koji je bio učesnik Srpsko-turskog rata 1876. godine.

Manifestaciju su organizovali Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pravoslavlje" iz Kruševca i Udruženje kozaka Srbije "Pravoslavlje" u saradnji sa Udruženjem pesnika Srbije - PoezijaSRB sa sedištem u Kruševcu i upravom manastira Svetog Romana.

Zbog akteelne epidemiološke situacije izazvane epidemijom bilo je manje pesnika, a stihove su kazivali autori iz Kruševca Tomislav Simić Kalpački, Svetlana Đurđević, Milosav Đukić Đuka i Gradimir Grada Karajović. Programu su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske Federacije iz Beograda i drugi gosti.

Na mestu gde je 20. avgusta 1876. u 36. godini života poginuo pukovnik Rajevski u Gornjem Adrovcu, nedaleko od od Manastira Sveti Roman, podignuta je crkva Sveta Trojica, u narodu poznata kao Šarena, Crkva ljubavi i Ruska crkva. Mesto za gradnju crkve otkupila je srpska kraljica Natalija Obrenović, a njenu izgradnju finansirala grofica Marija, snaha pukovnika Rajevskog, žena njegovog mlađeg brata Mihaila.

1 / 5 Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Njegovo telo sahranjeno je u porti manastira, a odatle je posle nekoliko dana preneto u Beograd. Petog septembra ispraćeno je uz velike počasti za Rusiju posle opela u Sabornoj crkvi kojem je prisustvovao kralj Milan.

Pukovnik Rajevski je poslužio ruskom piscu Lavu Tolstoju kao prototip za glavnog junaka, grofa Vronskog, u njegovom remek delu "Ana Karenjina". To je romaneskna priča o visokom oficiru iz ugledne porodice koji, posle nesrećne ljubavi, odlazi u Srbiju da potraži novi smisao života.

Na kraju romana veliki pisac je svog junaka poslao u Srpsko-turski rat, ali nema pomena o njegovoj daljoj sudbini.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track