Pronađene još dve crkve u porti Studenice

Arheološko otkriće

Pronađene još dve crkve u porti Studenice

Srbija -
Ostaci dve crkve nalaze se na istočnoj strani manastira, a pronađeni komadi trpezne keramike biće preneti na ispitivanje u Beograd, rekao arheolog Marko Popović

KRALJEVO - Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su u porti manastira Studenica ostatke dve crkve iz 13. veka, izjavio je danas arheolog Marko Popović.

"Interesantno je da su ove dve crkve postradale krajem 14. veka, obe su spaljene, nisu nikada obnovljene i na tom mestu više nikada ništa nije građeno", rekao je Popović.

Popović je rekao da se ostaci dve crkve nalaze na istočnoj strani manastira i da će pronađeni komadi trpezne keramike biti preneti na ispitivanje u Beograd.

Marko Popović je kazao da zahvaljujući trogodišnjim arheološkim istraživanjima ove godine konačno otklonjena dilema da li je bedem oko manastira Studenice građen u vreme Stefana Nemanje, ili ranije.

"Bilo je mnogo različitih hipoteza, međutim ove godine arheološki podaci nepobitno su pokazali da je bedem građen istovremeno kada i crkva, a to znači da je Stefan Nemanja zamislio Studenicu kao utvrđeni manastir", kazao je Popović.

On je dodao da u tom istorijskom periodu izgradnja utvrđenih manastira nije bila uobičajena, i da su tek krajem 15. veka zbog opasnosti od Turaka podignuti bedemi oko manastira Ravanice, Manasije i drugih.

"Postavlja se pitanje šta je nateralo Stefana Nemanju da svoju glavnu zadužbinu opaše bedemima koji predstavljaju pravo utvrđenje, i to je tema o kojoj ćemo morati da razmišljamo i da je proučavamo", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, istraživanja u manastiru Studenica koje finansira Ministarstvo kulture, ove godine su započeta 15. jula i planirano je da budu završena 15. avgusta.

"Ove godine nećemo stići da obavimo kompletna iskopavanja, ali kako smo došli skoro do kraja, verujem da će se iduće godine za mesec, ili mesec i po dana, konačno završtiti arheološka istraživanja u Studenici", ocenio je Popović.

Manastir Studenica je u drugoj polovini 12. veka sagradio Stefan Nemanja, osnivač srednjevekovne srpske države, a Bogorodičina i Kraljeva crkva sagrađene su od belog mermera i sadrže neprocenjive kolekcije vizantijskih živopisa iz 13. i 14. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja