Radnici novosadskog Zelenila održali štrajk upozorenja

Kasne plate

Radnici novosadskog Zelenila održali štrajk upozorenja

Srbija -
Osnovni razlog organizovanja štrajka je želja da se ukaže na činjenicu da je preduzeće dovedeno na ivicu egzistencije, rekao predsednik sindikata "Gradskog zelenila" Ljubomir Popović

NOVI SAD - Radnici Javno komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu održali su jednosatni štrajk upozorenja jer im, kako stoji u najavi štrajka, plate kasne već duži vremenski period.

U Sindikatu zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti JKP "Gradsko zelenilo", koji je organizator štrajka, kažu da su tek sada dobili prvi deo junske plate, iako je, kako ističu, po slovu Ugovora o radu, u ovom periodu već trebalo da im bude isplaćena akontacija za avgust.

"Ovako veliko kašnjenje plate je samo inicijalna kapisla za štrajk upozorenja, dok je osnovni razlog organizovanja štrajka želja da se ukaže na činjenicu da je preduzeće dovedeno na ivicu egzistencije", rekao je predsednik sindikata "Gradskog zelenila" Ljubomir Popović.

On je navodeći kao primer nebrige Skupštine Grada o o JKP "Gradsko zelenilo", čiji je osnivač, naveo to što već sedam godina nije kupljena zaštitna oprema za radnike.

"Skupština Grada nam je poslove održavanja pre četiri godine, kada je obim posla bio mnogo manji nego danas, fakturisala sa preko 400 miliona, dok danas ta faktura iznosi 190 miliona dinara godišnje", kazao je Popović i dodao da Grad plaća četiri košenja godišnje, a da se tokom godine obavi između osam i 12 košenja.

Popović je istakao da se pod hitno mora pronaći dugoročno rešenje za funkcionisanje preduzeća, najavivši da će za desetak dana, ukoliko se ne ispune zahtevi sindikata, radnici stupiti u generalni štrajk, koji bi bio sproveden uz minimum procesa rada, osim u delatnostima koja su neophodna za bezbednost poput posla spasilaca na Štrandu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track