AKO ŽELIŠ NAJBOLJE PEČENJE, U STOPANJU DOĐI: Održana 4. Pečenjijada, gosti oduševljeni (FOTO)
Foto: Kurir/Ž.M.

okupilo se desetak hiljada posetilaca

AKO ŽELIŠ NAJBOLJE PEČENJE, U STOPANJU DOĐI: Održana 4. Pečenjijada, gosti oduševljeni (FOTO)

Srbija -

Pečenjijada u Stopanji održana je po četvrti put i okupila je desetak hiljada posetilaca, koji su uživali u svim vrstama pečenja i drugim gastronimskim specijalitetima, koje su spremile stopanjske pečenjare i kafane.

Prema rečima Dragana Simića, predsednika Saveta Mesne zajednice Stopanja, ovogodišnja Pečenjijada uspešno je održana u ovom prelepom pomiravskom selu, na pola puta između Kruševca i Trstenika. U predvečerje ove manifestacije nastupila su kulturno-umetnička društva: “Izvor” iz Velike Drenove, “Učitelj Momir Riljac” iz Riljca, “Sitan vez” iz Lopaša, “Medveđa” iz istoimenog sela, kao i “Sveti Nikola”, “Zapis” i “Tradicija” iz Trstenika.

Pečenjijada, pečenje
foto: Kurir/Ž.M.

Prvog dana manifestacije u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” održana su sportska takmičenja učenika u više disciplina. Na Stopanjskoj pozornici nastupila su kulturno umetnička društva “Lazarica” i “14.oktobar” iz Kruševca, “Riznica” iz Kraljeva, “Golija” iz Novog Pazara, “Babušnica” iz Malog Crnuća i “Sveti Nikola” iz Trstenika. Etno grupa iz Brusa – frulaši, pobednici Republičkog takmičenja u Prislonici, predstavili su svoja umeća na ovom popularnom narodnom instrumentu. U večernjim satima do ponioći predstavili su se: “Tributi bend belo dugme”, zatim Duvački orkestar Dejana Petrovića “Big bend”, vatromet u ponoć je oduševio mnogobrojnu publiku. Drugi dan manifestacije je započeo revijom bajkera i oldtajmera, a zatim su lokalni pevači narodne muzike i solisti na harmonici održali zajednički koncer, a publika je uživala i u reviji hitova poznatih solista narodne muzike.

Pečenjijada, pečenje
foto: Kurir/Ž.M.

Gosti Pečenjijade su bili oduševljeni programima koje su priredile dve šatre - kruševačka i čačanska sa interpretatorima izvornoig narodnoig melosa. Domaćini su ponudili gostima najkvalitetnije praseće i jagnjeće pečenje po postojećim cenama. Pečenjare su imale bogatu ponudu od oko 1.000 komada pečenih prasića i jaganjaca i zaslužuju pohvalu za vrhunski kvalitet pečenja, dobru uslugu i ljubaznost osoblja. Organizatoru su poslali poruku i budućem gostu:

"Ako želiš najbolje pečenje u Srbiji - svuda pođi u Stopanju dođi".

Pečenjijada, pečenje
foto: Kurir/Ž.M.

Za odličnu organizaciju maniufestacije specijalni priznanje je uručeno Gerasimu Atanasković, predsedniku Organizacionig odbora.

Organizatori Pečenjijade su bili Opština Trstenik, Turistička organizacija opštine i Mesna zajednica Stopanja.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track