Najnovije vesti

LOPOVI ODNEŠE SVE! LETOS HARALI MALINJACIMA A SAD PREŠLI NA NEKTARINE: Za noć obrali voćnjake u selu Plaskovac kod Topole
Foto: RINA

Krađa voća ove godine osladila se mnogima

LOPOVI ODNEŠE SVE! LETOS HARALI MALINJACIMA A SAD PREŠLI NA NEKTARINE: Za noć obrali voćnjake u selu Plaskovac kod Topole

Srbija
10:48h

TOPOLA - Krađa voća ove godine osladila se mnogima. Nakon što su u jeku sezone harali u malinjacima, sada se ista situacija događa i u voćnjacima u selima oko Topole. Uzgajivači nektarina susreli su se sa velikim problemom jer su lopovi za noć obrali veći deo roda, pa je tako zarada koju bi donela solidna cena nektarine, završila u tuđem džepu.

Lopovi, nektarine, Plaskovac, Topola
foto: RINA

"Gajimo nektarinu zadnjih desetak godina, ovako nešto ne pamtimo. Dešavalo se da nam oberu manje količine, uglavnom se ljudi zaustave i naberu za jelo, ali sada su lopovi organizovano dolazili i brali po nekoliko sati jer je obrano skoro polovina roda prve klase. Kada smo otišli da obiđemo njivu jer se spremala berba, ostali smo u šoku, oni su ušli u zasad kao da je njihov i krenuli redom, ne prezajući ni od koga i ni od čega. Cele godine radimo, ulažemo, hemija je skupa, nektarina traži velika ulaganja treba odnegovati i dobiti plodove prve klase, a onda dođe neko i obere a mi ostanemo uništeni“, priča jedan od voćara koji je pretrpeo štetu iz sela Plaskovac kod Topole.

Ovaj voćar nije jedini koji je na kraju sezone ostao praznih džepova kada je zarada od nektarine u pitanju, jer kako kaže u Plaskovcu i okolnim selima krađe je bilo u više zasada.

Lopovi, nektarine, Plaskovac, Topola
foto: RINA

„Čim smo primetili da su nam krali mi smo se organizovali da dežuramo tokom noći, međutim, strahovali smo za našu bezbednost. Dok smo mi čuvali naše voćnjake, lopovi su brali na drugim mestima u selu tako da je bilo velike štete. Molimo Boga da nas zaobiđe grad i da sačuvamo prinos a onda dođe lopov i obere, uglavnom seljak je osuđen da se muči a da zaradi teško“, jada se voćar iz Plaskovca.

Nektarina je ove godine solidno rodila, iako je leto bilo sušno a proleće praćeno čestim gradom. Prva klasa je na otkupu dostizala cenu i do 100 dinara pa su voćari koji su sačuvali svoje zasade od grada i lopova zadovoljno završili berbu.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track