Najnovije vesti

PROTOKOLARNA POSETA I RAZGOVORI O BUDUĆOJ SARADNJI: Delegacija Kruševca u pobratimskom gradu Žalecu u Sloveniji
Foto: Kurir/Ž.M.

skup

PROTOKOLARNA POSETA I RAZGOVORI O BUDUĆOJ SARADNJI: Delegacija Kruševca u pobratimskom gradu Žalecu u Sloveniji

Srbija

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić, na poziv župana (gradonačelnika) pobratimskog grada Žaleca (Slovenija) Janka Kosa, prisustvovali su proslavi Dana grada, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Prvog dana posete, domaćini su goste upoznali sa razvojem hmeljarastva, obilaskom muzeja posvećenog ovoj biljci, koja je svojom jedinstvenom aromom proslavila taj deo Slovenije širom sveta.

Inače, na teritoriji opštine Žalec ima više od 1.500 hektara pod hmeljom i četvrti su grad u svetu po proizvodnji ove kulture.

Domaćini su upoznali goste sa pojedinim novoizgrađenim infrastrukturnim objektima - Bio parkom, planinskim visom Hom (650 m nadmorske visine) sa kojeg se vidi kompletna Savinjska dolina i Celje, kao i jednim domaćinstvom koje proizvodi hmelj.

Danas u prepodnevnim satima u zgradi Opštinske uprave Žalec priređen je prijem za sve goste. Župan Opštine Janko Kos, govorio je o dosadašnjem radu i daljim planovima za razvoj Žaleca.

- Ja sam već 11 godina prvi čovek Žaleca, a kao i do sad trudiću se da u narednom periodu sa svim svojim pobratimskim gradovima još više unapredimo i proširimo svoju saradnju na svim poljima - rekao je Janko Kos.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović zahvalivši se na srdačnoj dobrodošlici i uvek dobrom dočeku svih domaćina u Žalecu:

"Mi već godinama imamo izuzetnu saradnju sa Vašom Razvojnom agencijom „Savinja“ i brojni projekti su već realizovani, a sa ciljem unapređenja kvaliteta života naših građana. Uvek posle ovakvih susreta rodi se neka nova ideja za razvoj naših gradova, a nadam se da će i ovoga puta tako biti".

U popodnevnim satima obiđene su još neke znamenitosti Žaleca, među kojima i srednjovekovni dvorac, a zatim je održana Svečana akademija povodom Dana opštine.Najzaslužnijim pojedincima uručene su nagrade i priznanja, a učenici ovdašnje Muzičke škole izveli su prigodan kulturno umetnički program. Nakon Svečane akademije, u parku gde je i jedinstvena Fontana piva, održan je rok koncert.

Datum koji se proslavlja kao Dan opštine Žalec datira od 6. septembra 1848. godine, status grada Žalec je stekao pre 50 godina, a po veličini Žalec je 15. opština u Sloveniji. Obeležavanje traje više dana kroz raznovrsne kulturne, sportske i druge aktivnosti, a i ove godine jubilej je obeležen i značajnim uspesima.

Pored Kruševca, ove godine gosti Žaleca bili su i Aleksandrovac i Bačka Palanka (Srbija), Žatec (Češka), Biograd na moru (Hrvatska) i Bijeljina (Republika Srpska).

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track