KURIR TELEVIZIJA

NAJSTARIJA LIKOVNA KOLONIJA KOD NAS POSTOJI 116 GODINA: Osnovala je Nadežda Petrović a danas prima umetnike iz čitavog regiona

Srbija -

Najstarija likovna kolonija u Srbiji "Sićevo" koja datira od leta 1905. godine a koju je osnovala poznata umetnica Nadežda Petrović, održava se i ove godine u prelepom prirodnom ambijentu Sićevačke klisure nadomak Niša.

Zbog epidemiološke situacije ove godine je okupljen manji broj umetnika, tako da će do 10. septembra na koloniji učestvovati devetoro umetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

likovna kolonija
foto: Kurir TV

"Čast mi je da sam deo Sićevačke kolonije, najstarije na Balkanu. Kroz nju su prošli svi eminentni umetnici i trenutno radim svoju seruju slika kojom se bavim od 2014. godine koja se zove Svetlo, tehnologija", na kojima se vide ljudi koji koriste tableti, laptopovi, telefoni", objasnio je slikar Ivan Milenković.

Milica Ružičić, slikarka, posvetila se obradi teme - pandemija, dok je njen kolega Jovan Spasić okupiran okolnim pejzažima.

likovna kolonija
foto: Kurir TV

"Neizbežan motiv je pogled na Sićevačku klisuru, radim crteže u kombinovanim tehnikama, pastel i akvarel u olovci", okrio je mladi umetnik.

U okviru 58. kolonije predstavljena je i monografija "Porodica Nadežde Petrović kroz 19. vek", koja je ostavila važan pečat u razvoju umetnosti u Srbiji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:10

BEZ NJE BEOGRADSKI IZLOZI NISU ISTI! Zimska vila stvara prazničnu čaroliju na staklu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja