Ovo su zaštićena područja i ekološki koridori
Foto: Kurir

Prirodne vrednosti okoline Subotice

Ovo su zaštićena područja i ekološki koridori

Srbija -

Samo u okolini ovog grada nalazi se pet zaštićenih područja, a osim nacionalnim zakonima, ova područja zaštićena su i međunarodnim konvencijama

U ravnici Subotice, među njivama i malobrojnim preostalim površinskim vodama, kriju se neka od najugoženijih staništa na svetu - slatine, vlažne livade, plavne šume, kao i neke od najugroženijih biljnih i životinjskih vrsta.

- Mnogi ne znaju da u okolini Subotice raste nekoliko vrsta orhideja, da u Subotičkoj peščari žive tarantule, kao i da je podvrsta slepog kučeta koja živi u Subotičkoj peščari - ugroženija od pande - kaže za Kurir Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada Subotice.

Subotica
foto: Kurir

Raznovrstan živi svet

Panonska nizija nekada je cela bila prekrivena stepskim staništima i močvarama, ali su pretvaranjem gotovo celokupne površine u obradivo zemljište i naseljena mesta ova staništa izgubljena, a teren dodatno ispresecan prugama i putevima.

- Živi svet je potražio spas u malobrojnim oazama, a jedna od njih je upravo okolina Subotice, koja se nalazi na prirodnoj granici peska i lesa, kao i u blizini državne granice, u čijoj zoni su decenijama ljudske aktivnosti bile smanjene, što je omogućilo očuvanje razvoj izuzetno značajnog i raznovrsnog živog sveta - ističe Reh.

On napominje da se u okolini Subotice nalazi pet zaštićenih područja, od kojih je tri proglasila Vlada Republike Srbije.

- Njihov značaj za živi svet daleko prevazilazi lokalni i nacionalni nivo, pa su ova područja zaštićena i međunarodnim konvencijama. Ludaško jezero se nalazi na listi područja od svetskog značaja za očuvanje vlažnih staništa (Ramsarko područje), dok Subotička jezera i pustare predstavljaju područje od svetskog značaja za očuvanje ptica i biljaka. Zaštićena područja imaju i ulogu ekoloških koridora - mesta koja funkcionalno povezuju živi svet i omogućavaju mu kretanje i opstanak - navodi Reh.

Međunarodni značaj

Upravljač zaštićenih područja je Javno preduzeće „Palić-Ludaš“, koje pored toga što ima organizovanu stručnu i čuvarsku službu, koje rade na čuvanju i promociji zaštićenog područja, sprovode i mere aktivne zaštite, bez kojih, zbog pritiska ljudskih aktivnosti, ova staništa ne bi mogla samostalno da opstanu.

- Prirodne vrednosti okoline Subotice svoj status duguju zanimljivoj geološkoj i ljudskoj istoriji ovog prostora, ali i ljudima koji su prepoznali njihov značaj i izborili se da budu stavljena pod zaštitu i blagovremeno se nađu na listama od međunarodnog značaja. U sklopu prekogranične saradnje, na Ludaškom jezeru je izgrađen Vizitorski centar, koji služi za promociju zaštićenih područja ovih prostora, ali i kao baza za organizovanje radnih i istraživačkih kampova posvećenim zaštiti ovih prostora - kaže naš sagovornik.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini, donetog od strane gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track