01:54

NAKON 2 MESECA PAUZE PONOVO RADI NARODNA KUHINJA: U Subotici spremaju tople obroke za 1.200 duša

KURIR TELEVIZIJA

NAKON 2 MESECA PAUZE PONOVO RADI NARODNA KUHINJA: U Subotici spremaju tople obroke za 1.200 duša

Srbija -

Narodna kuhinja u Subotici, nakon dvomesečne letnje pauze u radu, od prvog septembra ponovo priprema tople obroke, za više od hiljadu socijalno ugroženih sugrađana.

Pola litre kuvanog obroka i vekna hleba. Danas na meniju - pasulj. Za 1.200 duša, koje gladne čekaju nad "narodnim kazanom"... Među njima je i Kornelija, i to već četiri godine.

Subotica, narodna kuhinhja
foto: Kurir telelvizija

- Ja sam zadovoljna ovde. Samo sa sestrom sam kod kuće, pošto slabo živimo, moramo ovde da dođemo - kaže Kornelija Grac, korisnica Narodne kuhinje u Subotici.

U subotičkoj Narodnoj kuhinji, najvećoj u Vojvodini, svakodnevno se priprema hrana za socijalno najugroženije. Godišnje se podeli više od 250 hiljada kuvanih obroka i preko 125 hiljada vekni hleba.

- Ima više vrsta variva, paprikaša, pilav, testenine. Ima raznovrsno, ukusno je i toplo - volonterka na podeli obroka pri Narodnoj kuhinji u Subotici.

Broj "gladnih" se nažalost ne smanjuje. Naprotiv. Ove godine će se obroci deliti na jednom punktu više, odnosno ukupno u 34 mesne zajednice.

Subotica, narodna kuhinhja
foto: Kurir telelvizija

- Ima dosta ljudi koji su starije životne dobi, staračkih domaćinstava, imamo ih preko 600 od toga 240 dece koji su na programu narodne kuhinje - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta Subotice koji vodi program Narodne kuhinje.

Osim kuvanih obroka, najsiromašnije sugrađane, Crveni krst Subotica periodično snabdeva paketima hrane, sredstvima za higijenu i garderobom, a u toku je i akcija prikupljanja školskog pribora koji će biti dodeljen deci, korisnicima Narodne kuhinje.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:28

Polaganje kamena temeljca za novu fabriku vakcina u naselju Soko Salaš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track