POČINJE ZLATNI PUŽ 2021: Vranje od sutra grad dečjeg animiranog filma iz celog sveta
Foto: T.S.

kultura za decu

POČINJE ZLATNI PUŽ 2021: Vranje od sutra grad dečjeg animiranog filma iz celog sveta

Srbija -

7. Svetski festival dečjeg animiranog filma - ,,Zlatni puž 2021’’ počinje u ponedeljak i trajaće do 17. septembra. Za festival su prijavljena 1.723 filma iz 101 države sveta.

Selekciona komisija festivala ,,Zlatni puž 2021’’ je pregledala sve prispele filmove i za zvaničan program festivala selektovano je 39 ostvarenja u kategoriji Small Snail i 31 u kategoriji Big Snail. Filmovi će biti raspoređeni u četiri zvanične projekcije. Žiri festivala radiće u sastavu Nitin Donde (Indija), Кuzman Кuzmanovski (Makedonija) i Nikola Majdak Junior (Srbija).

Zlatni puž
foto: T.S.

Član žirija iz Indije neće dolaziti u Srbiju, jer je ceo festival baziran na gostima iz zemlje i okruženja zbog aktuelne epidemijske situacije. Na ovogodišnjem festivalu očekuju se gosti iz Makedonije i Srbije.

Već po tradiciji dodeliće se prvo, drugo i treće mesto u obe kategorije, Grand Prix za najbolji film prikazan na festivalu, diploma Nikola Majdak kao i specijalne diplome za segmente filmova za koje se žiri bude odlučio. Organizator je Javna ustanova Škola animiranog filma, uz podršku grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Festival će u ponedeljak, 13. septembra, u 20 sati u sali Pozorišta ,,Bora Stanković'' otvoriti zamenica gradonačelnika Zorica Jović, dok će za učesnike u utorak, 14. septembra, u 10 sati rukovodstvo grada prirediti prijem.

Zlatni puž
foto: T.S.

,,Zlatni puž 2021.’’ imaće i prateći program i baziraće se na deci, mladima, mentorima, organizatorima festivala i udruženjima iz Srbije koji se bave animiranim filmom, ,,kratkim’’ filmom i organizuju slične festivale poput ,,Zlatnog puža’’.

Održavanje festivala biće u skladu sa epidemijskim merama koje u tom trenutku budu bile na snazi, jer su zdravlje i bezbednost svih učesnika na prvom mestu, saopštavaju organizatori.

Vranjski animatori godinama unazad dobitnici su brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu, što je samo potvrda neverovatne inspiracije, predanog rada i kreativnosti talentovanih polaznika, ali i njihovih mentora.

Poslednju nagradu vranjski ŠAF osvojio je za najbolji srpski animirani film na Animator festu koji je održan početkom septembra u Jagodini.

Zlatni puž
foto: T.S.

Na devetom Evropskom festivalu animiranog filma dece i mladih nagrađen je film ,,Komarci" koji je urađen u tehnici crtanog filma sa starijim polaznicima ŠAF-a. Žiri festivala, u sastavu Fernando Garlito iz Portugalije, Core Rioboo i Andres Domenech Alcaide iz Španije ocenio je da je film JUŠAF najbolji srpski film prikazan na festivalu.

Predstavnici ŠAF-a Slavoljub Simonović, Jakša Cincović i Danilo Ćurčija učestvovali su na festivalu razmenjujući iskustva sa animatorima iz zemlje i inostranstva.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track