U VUKOVOM DOMU KULTURE: Metohijska pojanja otvorila saborovanje (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

završna svečanost u nedelju

U VUKOVOM DOMU KULTURE: Metohijska pojanja otvorila saborovanje (FOTO)

Srbija -

Od večeras su Loznica i Tršić u znaku saborovanja posvećenog neprolaznom delu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karažića. U Vukovom domu kulture otvoren je 88. Vukov sabor koji će trajati do nedelje kada će na saborištu u Tršiću biti održana završna svečanost.

Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.

Ovogodišnji Vukov sabor, koji će biti u znaku jubileja – 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, otvorila je pomoćnica ministarke kulture i informisanja Slavica Trifunović koja je rekla da se ovaj skup održava u vreme kada se na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja u Narodnoj skupštini Srbije pred poslanicima nalazi predlog Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.

- Ovim zakonom biće određena upotreba srpskog jezika i donete mere za zaštitu ćiriličnog pisma kao matičnog pisma naše nacije i kulture. Činjenica je da je to pravi način da se ne samo ovaj skupštinski saziv nego i svi građani Srbije oduže liku i delu Vuka Karadžića. Decenijama je bilo mnogo izgovora, najčešće diktiranih vladajućom ideologijom, ali i čudnom potrebom zanemarivanja i potcenjivanja sopstvene istorijske prošlosti da se ćirilica zanemaruje, potcenjuje, smatra zastarelom. Vuk nam je svojom reformom dao univezalni alat za pisanje i govor, ali je na nama da ga sačuvamo, unapredimo i prilagodimo vremenu u kojem ubrzani tehnološki razvoj ključno redefiniše sve segmente života. Verujem da će i ovaj sabor biti prilika da se u Tršiću i Loznici sretnu naši najbolji jezikoslovci, umetnici, folkloristi i kulturni radnici. Kao i svake godine pričajući o Vuku i njegovom delu osvetliće i vreme u kojem živimo i poziciju srpskog jezika i kulture danas. Što bolje poznajemo sebe, bolje ćemo iznalaziti rešenja za mnogobrojna pitanja koja se pred nas postavljaju danas kako u zemlji tako i u svetu – kazala je ona večeras.

Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.

Organizator saborovanja je Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić‘’ čija je direktorka Snežana Nešković Simić rekla da u ovoj ustanovi nastoje da uz raznovrsne kulturne, umetničke programe i prigodne svečanosti istraju u cilju koji im je sam Vuk zadao, ‘’da širimo prosvetiteljske ideje, negujemo i čuvamo jezik i našu narodnu baštinu, da podstičemo razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva‘’. Ona je naglasila da je ovogodišnju Vukov sabor u znaku još jednog velikog kulturnog delatnika Ive Andrića ‘’koji je rečima stvarao mostove kako među svetovima tako i među ljudima‘’. Loznica ne zaboravlja svoju prošlost, prebogatu kulturnu istoriju iz koje su potekli velikani čije ime i delo naš grad čuva, poručila je ona. Saborovanje je po tradiciji počelo ‘’Himnom Vuku’’ Stevana S.Mokranjaca koju je otpevala Grupa pevača ‘’KUD ‘’Karadžić’’, a onda je održan klavirski koncert. Dela Lozničanina kompozitora akademika Svetislava Božića, ‘’Metohijska pojanja“ i ‘’Raški mozaik“, izvela je Filharmonija mladih ‘’Borislav Pašćan“, pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, šefa dirigenta Filharmonije mladih i dirigenta beogradske Opere i Baleta Narodnog pozorišta, a kao solista nastupio je Aleksandar Sinčuk, pijanista iz Rusije. Narednih sedam saborskih dana biće priređeno više različitih programa, a završna svečanost je u Tršiću, gde će na saborištu posle obraćanja Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu besedu održati profesor dr Aleksandar Milanović. Na otvorenoj pozornici nakon toga sledi izvođenje dramoleta u tri slike ‘’Ivo Andrić: Častan pobednik’’, po tekstu Muharema Bazdulja.

Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.

Vukov sabor održava se svake godine, uoči Male Gospojine, u čast reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića. Organizator svetkovine je Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.
Vukov sabor, Tršić
foto: Kurir/T.I.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja