MALI ZVORNIK ZA DAN OPŠTINE DOBIO NOVI VRTIĆ: Zaslužnim građanima uručena visoka opštinska priznanja (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

svečano

MALI ZVORNIK ZA DAN OPŠTINE DOBIO NOVI VRTIĆ: Zaslužnim građanima uručena visoka opštinska priznanja (FOTO)

Srbija -

Mali Zvornik svečano je obeležio Dan opštine otvaranjem novog objekta Predškolske ustanove "Crvenkapa" u Donjem Naselju, a zatim i svečanom sednicom lokalnog parlamenta na kojoj su zaslužnim građanima uručena visoka opštinska priznanja.

Otvaranju vrtića juče je prisustvovao Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, koji je kazao da "nema ništa lepše od otvaranja vrtića za bilo kog predsednika opštine, ambasadora ili ministra, bilo kog čoveka".

- Ovim objektom, urađenim po najsavremenijim standardima, rešava se važan problem jer mnogo dece nije moglo da nađe mesto u vrtiću i sada je to rešeno. Ovo je primer divne saradnje između Švajcarske i Srbije. Švajcarska kao verovatno država broj jedan u svetu prema tome kako brine o socijalnim pitanjima građana, na ovaj način želi da širi te vrednosti zajedno sa nama u Srbiji. Ovo je primer kako se radi i sarađuje, saradnja se neće zaustaviti, razgovaraćemo o njenom produžetku sa malozvorničkom opštinom koja se poslednjih godina ubrzano razvija - kazao je Popović.

Dan opštine, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Novi objekat izgrađen je i opremljen sredstvima Nagradnog fonda Vlade Švajcarske koji je malozvornička opština osvojila kao nagradu za najbolje iskazane rezultate u okviru programa "Reforma poreza na imovinu" u toku 2019. i 2020.

Dan opštine, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

- Pohvalio bih lokalnu poresku administraciju koja je zahvaljujući efikasnom radu uspela da ažurira bazu poreskih obveznika i unapredi naplatu poreza na imovinu. Mali Zvornik je osvojio prvo mesto i dobio nagradu od 350.000 evra koja je iskorišćena za realizaciju ovog projekta među 44 lokalne samouprave koje su se takmičile - kazao je ambasador Švajcarske Urs Šmid izrazivši veliku zahvalnost građanima koju su uredno platili poreze i učestvovali u definisanju prioriteta za ulaganje osvojenog novca.

Dan opštine, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima predsednika opštine Zorana Jevtića novi objekat urađen je za manje od šest meseci.

- Očekujem da će početkom oktobra, posle zapošljavanja vaspitnog i drugog osoblja, novi vrtić početi sa radom. Ovom investicijom smo otvorili i nekoliko novih radnih mesta. U ovaj objekat opština je iz svog budžeta uložila oko milion dinara za radove kao i dva miliona za nabavku dostavnog putničkog vozila koje ćemo donirati ustanovi - rekao je Jevtić.

Dan opštine, Mali Zvornik
foto: Kurir/T.Ilić

Iz Nagradnog fonda Vlade Švajcarske za izgradnju obdaništa sa neophodnim unutrašnjim opremanjem i uređenjem dvorišta utrošeno je 15,2 miliona dinara bez PDV-a, a objekat će u zavisnosti od starosne grupe moći će da primi od 40 do 50 dece.

Inače, za upis u novoj školskoj godini oko četrdesetoro mališana ostalo je ispod crte. Sredstvima Nagradnog fonda finansirani su i dogradnja i opremanje višenamenske učionice u sklopu objekta PU "Crvenkapa" u MZ Centar, izgradnja sedam dečjih igrališta, nabavka i postavljanje oko 5.000 tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima u sklopu Ažuriranja adresnog registra i postavljanje pet nadstrešnica na autobuskim stajalištima.

U realizaciji svih projekata Mali Zvornik je imao podršku predstavnika HELVETAS Swiss Intercooperation SRB i Švajcarske agencije za saradnju i razvoj (SDC).

Inače, Mali Zvornik jedna je od najmanjih i najmlađih opština u Srbiji, a kao svoj dan obeležava 17. septembar, to jest datum kad je oslobođena u Drugom svetskom ratu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track