02:06

NAJPOZNATIJI BIOLOG U SREMU

gušteri, tarantule, zmije

NAJPOZNATIJI BIOLOG U SREMU: 40 godina sakuplja i izučava gmizavace, insekte i bube IMA ZAVIDNU KOLEKCIJU od koje se svi JEŽE

Srbija -

Mihajlo Stanković važi za najpoznatijeg biologa Srema i Mačve, koji u svom malom istraživačkom carstvu ima stotine primeraka različitih gmizavaca, insekata i buba.

Da pipne zmiju, tarantulu, uhvati guštera, pomazi bubu, za Mišu je to najnormalnija stvar, koja bi većinu ljudi bacila u nesvest ili vrisku.

bilog iz Srema
foto: Kurir TV

Neki od njih su i živi, a većina služi kao naučno dokazni materijal skupljan četiri decenije.

"Skoro 40 godina se bavim njima, istraživački. Ako mogu u šumi da spavam okružen takvim organizmima, zašto ih ne bih koristio u naučne svrhe", kaže on i dodaje da ima komšija koji se izbezume kada vide njegove stanare.

bilog iz Srema
foto: Kurir TV

Jedan od njih je gušter leopard. Miša ga posmatra, njegove svakodnevne aktivnosti, način ishrane i ponašanje u donekle izmenjenim uslovima, ali opet što približnijim njegovoj prirodnoj sredini.

bilog iz Srema
foto: Kurir TV

"Hranim ga skakavcima i insektima. Nešto ulovim na terenu, a zimi gajim crve brašnare", objasnio je prirodnjak.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track