Gradi se Reciklažni centar u Paraćinu
Foto: KURIR

Gradi se Reciklažni centar u Paraćinu

Srbija -
Hala u kojoj će biti smeštena postrojenja za reciklažu je površine 400 kvadratnih metara, a kapacitet centra je dve tone otpada dnevno

PARAĆIN - U Industrijskoj zoni "Zmič" u Paraćinu počela je izgradnja Reciklažnog centra, koju sa 35 miliona dinara finanasira Ministarstvo životne sredine, a prema ugovoru sa izvođačem radova treba da se završi za 87 dana.

Investicija je ugovorena prošle godine sa Ministarstvom životne sredine, rečeno je danas u Skupštini opštine Paraćin, koja obezbeđuje deo sredstava od oko 10 miliona dinara.

Reč je o jednom od 20 reciklažnih centara koji su izgrađeni ili se grade u Srbiji na osnovu ugovora koje su opštine, među kojima i Paraćin, potpisale u julu 2011. sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Republičkim fondom za zaštitu životne sredine.

Za projektovanje, izgradnju i opremanje Reciklažnog centra vlada je preko Ministarstva životne sredine i Fonda obezbedila 35 miliona dinara, a opština Paraćin oko deset miliona.

Hala u kojoj će biti smeštena postrojenja za reciklažu je površine 400 kvadratnih metara, a kapacitet centra je dve tone otpada dnevno. Centrom će upravljati Javno komunalno preduzeće "Paraćin".

U Reciklažni centar stizaće na razvrstavanje i skladištenje selekcionisani otpad iz domaćinstava: staklo, metal, karton, stiropor, baterije, akumulatori, gumeni i električni otpad.

U Paraćinu se godišnje proizvede oko 16.400 tona smeća, a čim Reciklažni centar bude završen, počeće primarna selekcija komunalnog otpada u domaćinstvima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track