DIGITALNA EKSPEDICIJA POSETILA KRUŠEVAC: Akcija Vlade Srbije za razvoj novih znanja i veština
Foto: Kurir/Ž. M.

pokrenuto iz Kabineta Ane Brnabić

DIGITALNA EKSPEDICIJA POSETILA KRUŠEVAC: Akcija Vlade Srbije za razvoj novih znanja i veština

Srbija -

Kruševac je ugostio Karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom “Digitalna ekspedicija”, koji je pokrenut iz Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Kruševljani su se upoznali sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Kruševac, digitalna ekspedicija
foto: Kurir/Ž. M.

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, je izjavio da je Karavan “Digitalna ekspedicija” naišao na veoma dobar odziv građana koji su izrazili veliku zainteresovanost da razviju svoje digitalne veštine i da iskoriste predosti e-Uprave.

- Posebno je značajno što deca vrlo aktivno učestvuju u programima Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, što govori o tome da već sada imaju svest o potrebi za online zaštitom. Naš cilj jeste da se teme digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno srpsko društvo - kazao je Savić.

Biljana Zekavica, pomoćnica ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja, je najavila da će da u narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, biti nastavljena podrška gerontološkim centrima i domovima za odrasle i stare širom Srbije. Ta podrška se ogleda u nabavci tehničke opreme i sprovođenja edukativnog programa digitalne pismenosti.

Kruševac, digitalna ekspedicija
foto: Kurir/Ž. M.

Karavan “Digitalna ekspedicija” je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, je istakla zadovoljstvo što je Kruševac jedan od 15 gradova u kojem gostuje karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti.

"Razvoj tehnologije promenio je naš život. Različite vrste tehnologija su svuda oko nas i one su važan deo naše stvarnosti. Srbija se ubrzano priključuje zemljama čija javna uprava, privreda i čitavo društvo najviše napreduju po pitanju digitalizacije. Vlada Republike Srbije ulaže veliki napor za unapređenje dostupnosti usluga i drugih online mogućnosti i želi da građanima predstavi digitalno okruženje na direktan, neposredan i interaktivan način", izjavila čelnica Kruševca.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom “Nova pismenost”, koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj(UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac i Smederevo, a u naredna tri meseca posetiće još 10 gradova Srbije: Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track