U SUBOTICI OBELEŽENA EVROPSKA NEDELJA SPORTA: Sve manje dece na nastavi fizičkog, to im ugrožava razvoj
Foto: Kurir/N.H.

, poslata poruka

U SUBOTICI OBELEŽENA EVROPSKA NEDELJA SPORTA: Sve manje dece na nastavi fizičkog, to im ugrožava razvoj

Srbija -

Na gradskom Trgu u Subotici učenici nižih razreda šest osnovnih škola, oko 120 dece sa nastavnicima i učiteljima, uključili su se u manifestaciju Evropska nedelja sporta i vežbama u centru grada i pokazali koliko je sport važan za psihofizički razvoj mališana.

Vesna Ivanović, sekretarka Saveza za školski sport Srbije, kaže da je na roditeljima da aktiviraju decu za sportske aktivnosti, jer je evidentno da mnogo manji broj dece prisustvuje časovima fizičkog vaspitanja.

Ona je istakla aktivnosti koje je Savez pokrenuo, poput „Sport u škole“, „Tvoj sportski lajk za naš ples“, za decu do četvrtog razreda osnovne škole, kako bi se deca u što većem broju uključila u sportske aktivnosti.

Predsednik Saveza za školski sport Subotice, Siniša Repija, rekao je da sport za decu stagnira, u odnosu u odnosu na neke ranije generacije, kada su deca bila mnogo aktivnija u sportu, koji im je bio i zabava i preokupacija, a danas je tek na četvrtom ili petom mestu, o čemu svedoči i mnogo manji broj dece na nastavi fizičkog vaspitanja u školama.

„Statistika je poražavajuća, te je cilj i ove manifestacije, da uputi deci poruku da nađu motivaciju za sport i vrate ga na vrh lestvice svojih aktivnosti, sa neslavnog četvrtog ili petog mesta, jer je sport najvažniji za njihov psiho-fizički razvoj“, rekao je Repija.

Pokrovitelj manifestacije je Komesarijat EU u Beogradu, u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije i Savezom Subotice te Olimpijskim komitetom. Za mališane je organizovana i kulturno istorijska radionica i kolektivni obilazk Gradske kuće u Subotici.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track