ZA 9 GODINA UTROSTRUČENA: Veliki skok spoljne trgovine u Rasinskom okrugu
Foto: Kurir/Ž. M.

u prvoj polovini ove godine RAST OD 45,8 odsto

ZA 9 GODINA UTROSTRUČENA: Veliki skok spoljne trgovine u Rasinskom okrugu

Srbija -

Privreda Rasinskog okruga ostvarila je rast spoljnotrgovinske razmene u prvoj polovini ove godine za 45,8 odsto u odnosu na isti period 2020. Ukupna vrednost uvoza i izvoza bila je 331,7 miliona evra.

"Vrednost izvezene robe u prvoj polovini ove godine iznosi više od 172 miliona evra. Izvoz je povećan za 36,5 odsto u odnosu na isti period 2020. U robnoj razmeni Rasinskog okruga ostvaren je suficit u prvom polugodištu - 12,8 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosi 108 odsto. Da nije u pitanju samo aktuelna statistika, koja poredi period s početka pandemije 2020. 'lokdaun' i otežane uslove poslovanja sa polovinom ove godine, na kontinuiran rast poslovanje privrednika Rasinskog okruga ukazuju devetogodišnje cifre, za devet godina - tri puta uvećan spoljnotrgovinski bilans", kaže Maja Marković, v.d. direktorka RPK Kruševac.

Prema oceni privrednika, ovakav pozitivan skor je rezultat kontinuiranog ulaganja u ljudske resurse, razvoj novih proizvoda i novu opremu. Uprkos potresima u poslovanju izazvanim pandemijom korona virusa, kompanije iz Brusa, Stalaća i Kruševca uspešno posluju i izvoze svojih ruku delo.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track