VIŠE POZITIVNIH, MANJE OBOLELIH! Korona u Mačvanskom okrugu još ne posustaje!
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

ne smiruje se

VIŠE POZITIVNIH, MANJE OBOLELIH! Korona u Mačvanskom okrugu još ne posustaje!

Srbija -

Koronavirus ponovo oscilira pa je tokom jučerašnjeg (15.10) dana na području Mačvanskog okruga opet zabeleženo više novopozitivnih u odnosu dan pre, a nastavljeno je smanjenje broja obolelih. U petak je potvrđeno 270 pozitivnih uzoraka na kovid – 19, 28 više nego u četvrtak, dok je obolelih manje za 58 i trenutno ih je 4.342 u okrugu, prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ). Trocifren je i dalje jedino Šabac u kome je bilo 107 novopozitivnih, Loznica ih je imala 86, Bogatić i Krupanj po 17, Vladimirci 14, Mali Zvornik 12, Koceljeva 11, dok ih je šest bilo u Ljuboviji.

U Šapcu je nastavljeno smanjenje broja obolelih i trenutno ih je 1.888, četvorocifrena je i Loznica sa 1.040 dok u ostalih šest mesta nijedno nije imalo više od 360 onih koji se leče od kovida koliko ih je u Bogatiću. Ljubovija ima 268 bolesnih, Krupanj 248, Koceljeva 210, Vladimirci 206, a 122 ih je u malozvorničkoj opštini.

Kako je objavljeno na fejsbuk stranici šabačkog ZZJZ direktor ove ustanove dr Branko Vujković juče je na vakcinalnom punktu Doma zdravlja ‘’Dr Draga Ljočić’’ u Šapcu primio treću dozu Sinofarm vakcine protiv kovida - 19 i Torlakovu vakcinu protiv sezonskog gripa. On je tada poručio da građani treba da znaju da je do sada na vakcinalnim punktovima širom Mačvanskog okruga dato skoro 300.000 doza vakcina protiv koronavirusa, bez ijednog ozbiljnog neželjenog dejstva.

- Isto tako treba da znaju, da je u bolnicama Mačvanskog okruga za mesec dana preminulo 162 osobe od kovida -19, od toga 4/5 su bili nevakcinisani, kao i da se trenutno više od 300 teško obolelih nalazi na bolničkom lečenju – navode se njegove reči kao i poziv građanima da Ministarstvu zdravlja prijave sve one lekare koji ih odvracaju od vakcine jer ‘’samo vakcinacija, uz poštovanje preventivnih mera, spašava život’’.

Situacija je u lozničkoj bolnici ozbiljna, kovid odeljenja su danima prebukirana, a svi kojima je potrebna hospitalizacija su uglavnom na mehaničkoj ventilaciji, svima je potreban kiseonik i imaju jako tešku kliničku sliku, sa obostranim pneumonijama. Među hospitalizovanima na kovid odeljenjima je u ovom talasu oko 80 odsto nevakcinisanih. U rad kovid odeljenja uključeni su svi lekari Opšte bolnice po određenom rasporedu, pritisak na svo medicinsko ososblje je veliki, ali ustanova za sada uspeva da funkcioniše.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track