Pomoravlje bez ijednog rešenja o vraćanju imovine
Foto: KURIR

Pomoravlje bez ijednog rešenja o vraćanju imovine

Srbija -
Agenciji za restituciju podneto je oko 120 zahteva za vraćanje oduzete imovine na teritoriji Pomoravskog okruga, što je oko pet odsto od očekivanih zahteva, a još ni jedno rešenje o vraćanju nije doneto

PARAĆIN - Agenciji za restituciju podneto je oko 120 zahteva za vraćanje oduzete imovine na teritoriji Pomoravskog okruga, što je oko pet odsto od očekivanih zahteva, a još ni jedno rešenje o vraćanju nije doneto, rekao je predsednik odbora Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava u Paraćinu Miloš Tomić.

"To su podaci Lige, a moguće je da su se zahtevi podnosili i u drugim poštama, jer mnogi naslednici danas žive van Pomoravskog okruga", rekao je Tomić.

On je istakao da je "loš Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju" jedan od razloga što je podnet mali braj zahteva bivših vlasnika, zbog čega je Liga zatražila od Ustavnog suda da oceni ustavnosti tog zakona.

"Tražimo da se menja zakon i omogući veći procenat naturalnog vraćanja imovine i neophodna supstitucija, odnosno zamena za imovinu iste ili slične vrednisti, kako bi se ubrzao proces vraćanja oduzetog vlasništva, smanjila korupcija i umanjila šteta za sve građane Srbije", rekao je Tomić.

Loš zakon, prema rečima Tomića, sprečava i nove investicije u Srbiji.

"Deo nacionalizovane imovine prodat je kao imovina društvenih preduzeća. Tako je preduzeće "Grza turist" iz Paraćina koristilo nacionalizovane lokale i oni su privatizovani, a trebalo je da budu predmet restitucije", kazao je Tomić.

Predsednik Lige u Paraćinu, koja broji oko 150 članova, najavio je da će i naslednici Teokarevićeve štofare i nekadašnje fabrike bonbona braće Milojković, a današnje "Paraćinke", koji žive u Beogradu i inostranstvu, podneti zahteve za vraćanje imovine.

"Onima koji su bili osuđeni kao neprijatelji društva, a zatim rehabilitovani, imovina će morati da bude vraćena. U našem četničkom kraju bilo je primera da su ljudi osuđeni zbog navodne saradnje sa neprijateljem, izbacivani iz kuća, oduzimana im je zemlja, a trgovcima i zanatlijama lokali u gradu", rekao je Tomić.

Zahtevi za vraćenje oduzete imovine podnose se u poštama od 1. marta ove godine, a građani uglavnom imaju problema sa nalaženjem potrebne dokumentacije koje nema ni u arhivima ni u sudovima.

Po podacima Istorijskog arhiva u Jagodini ove godine je podneto oko 150 zahteva za dobijanje dokumenata potrebnih za vraćanje oduzete imovine, a rešeno je dve trećine zahteva.

Uglavnom se traže rešenja o nacionalizaciji, eksproprijaciji, rešenja Agrarnog suda o oduzetom poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kao i rešenja o konfiskaciji imovine lica koja su osuđena zbog navodne saradnje sa neprijateljem.

U kragujevačkoj područnoj jedinici Agencije za restituciju, kojoj se podnose zahtevi iz Pomoravskog okruga, navode da su "zatrpani" poslom i da trenutno ne mogu da daju podatke koliko je podneto zahteva iz šest gradova Pomoravlja i da li ima donetih rešenja o vraćanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track