Kikindski mamut od 160 metara
Foto: Sasa Urosev

Skandinavka za Ginisa

Kikindski mamut od 160 metara

Srbija -
Mamutska skandinavka, koju je uradilo 122 autora iz 12 zemalja na 18 jezika, biće najveća atrakcija 12. Susreta enigmata Srbije koji počinje danas u Kikindi

KIKINDA - Baš velika!

Najduža ukrštenica na svetu duga je oko 160 metara i sastavljena od nekoliko stotina skandinakvi. Svaka od njih sadrži pojam "Kikindski mamut". Javnost će "mamutsku" skandinavku videti na 12. Susretu enigmata Srbije, koji počinje danas u Kikindi i traje do nedelje.

- Mamutsku ukrštenicu uradilo je 122 autora iz 12 zemalja na 18 jezika. Nešto slično napravili smo pretprošle godine na "Mamut festu" u Kikindi, kada smo prikazali ukrštenicu sa više od 18.000 polja koja je bila duga preko 60 metara - kaže za Kurir Slavko Bovan, jedan od najpoznatijih srpskih enigmata i organizator ovog skupa.

Bovan ističe da će ovo biti prvi skup od raspada Jugoslavije, na kojem će, osim najboljih enigmata iz Srbije, značajno učešće uzeti njihove kolege iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a očekuju se gosti i iz Rumunije.

- Prisustvovaće mu više od sto učesnika, a među njima i urednici enigmatskih listova i višestruki pobednici takmičenja iz ovog dela Evrope. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da će naši počasni gosti biti Jovan Ćirilov i Borivoj Dovniković. Dovniković je svetski poznat autor stripova i crtanih filmova, jedan od osnivača čuvene Zagrebačke škole crtanog filma. Jedan je od autora čuvenog crtanog filma "Baltazar" - kaže Bovan.

Kviz kup Eks Yu

U okviru 12. Susreta enigmata Srbije u subotu će se održati kviz susret Kikinda-Ostatak svet. Ekipu Kikinde predstavljaće pobednici kviza Srbika open - Branko Ljuboja, Branislav Čolak, Vanja Tomašev i Slavko Bovan.

Suprotstaviće se ekipi Ostatka sveta, koju će kao kapiten predvoditi Boris Nazanski iz Zagreba, prvi pobednik čuvene Kviskoteke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track