NJIMA SU VOLOVI KAO ČLANOVI PORODICE, A ZARAĐUJU HLEB SA 7 KORA: Rabadžija Tomislav ima samo jednu poruku za sve takmičare
Foto: RINA

prijepolje

NJIMA SU VOLOVI KAO ČLANOVI PORODICE, A ZARAĐUJU HLEB SA 7 KORA: Rabadžija Tomislav ima samo jednu poruku za sve takmičare

Srbija -

U selima širom Srbije još uvek se zarađuje hleb sa sedam kora, ali rabadžije se ne žale. Oni vredno uz pomoć svojih volova izvlače drva iz šume i tako hrane svoje porodice. Da ovo za njih nije samo posao, već i način života najbolje pokazuje i organizovanje takmičenja za najboljeg rabadžiju, a ni kiša ni vetar nisu sprečili da selo Kosatica taj dan bude najposećenije u prijepoljskom kraju.

Rabadžija Tomislav Matijević pobedio je u izvlačenju građe volovskom zapregom i ima samo jednu poruku.

Volovi, Prijepolje
foto: RINA

- Važno je da volovi budu jaki, a najveća karika je onaj ko ih vuče, odnosno onaj ko ih je naučio kako da povuku trupac, bitno je da rabadžija bude sposoban. Moraš umeti da upravljaš volovima, da čuvaš i sebe i njih da im ne prebiješ noge. Onaj ko želi postati rabadžija mora biti u dobroj kondiciji - kaže iskusni Matijević.

Da bi volovi mogli da izvlače drva iz šume pripremaju se od malena, a njihovi vlasnici neretko ove životinje smatraju i za članove porodice.

- Kada uđeš u šumu volovi moraju znati za komande da slušaju kao đak kad ode u školu, da ne bi došlo do neke povrede ili nesreće, mi sa našim zapregama dolazimo do najudaljenijih tačaka. Sada je ostalo je nas nekoliko što imamo volove, zarađujemo krvav dinar - rekao je Tomislav.

Volovi, Prijepolje
foto: RINA

Takamičenje za najboljeg rabadžiju u Kosatici održano je u okviru manifestacije "Miholjski susreti prijepoljskih sela". Orgaizatori kažu da okupljanje meštana u velikom broju samo je još jedan dokaz da srpska sela i dalje žive.

- Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju uprskos vremenskim uslovima. Selo nije zaboravljeno, mi se upravo kroz ovu manifestaciju trudimo da što veći broj mladih ostane na selu i da upravo naša omladina vidi kako je sve nekada izgledalo, kako se živelo. Verujemo predsedniku Aleksandru Vučiću da će nam pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata koji bi poboljšali kako turističku ponudu Zlatara, ali i imali veliki uticaj na privredu kako u Prijepolju, tako i u Novoj Varoši - kazao je organizator "Miholjskih susreta prijepoljskih sela" Ivan Ljujić.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić istakao je da ne zna nikog ko voli više ova brda od njega.

Volovi, Prijepolje
foto: RINA

- Ovde osećamo dobru energiju, a hvala predsedniku opštine Nova Varoš Radu Vasiljeviću koji je danas došao ovde da nas podrži, jer nama su komšije najbitnije. Naš cilj je da mladi ostanu u selima, a zadatak nam je da svoj deci koja žive ovde u našim selima omogućimo da imaju bar slične uslove za život i odrastanje kao deca iz grada - kazao je Babić.

Generalna sekretarka Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović složila se da im je zajednička misija da u godinama pred nama se pomogne mladima k oji žele da ostanu na selu ili da se na selo vrate.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track