Štrajkači 14. oktobra očekuju pomoć države

Štrajkači 14. oktobra očekuju pomoć države

Srbija -
Radnici Industrije mašina i komponenti "14.oktobar", koji osam meseci nisu primili platu i zbog toga protestuju više od nedelju dana, očekuju danas posetu državnog sekretara ministarstva finansija i privrede Aleksandra Ljubića

KRUŠEVAC - Radnici Industrije mašina i komponenti "14.oktobar", koji osam meseci nisu primili platu i zbog toga protestuju više od nedelju dana, očekuju danas posetu državnog sekretara ministarstva finansija i privrede Aleksandra Ljubića, koji treba da razgovara sa rukovodstvom preduzeća.

Ljubić će danas posetiti i hemijsku industriju "Župa" u Kruševcu, najavljeno je danas na protestnom skupu IMK "14.oktobar".

Kako je izjavio generalni direktor Mića Rajić, koji se ispred upravne zgrade obratio zaposlenima, državnom sekretaru će biti predstavljeni svi problemi sa kojima se suočava ova fabrika koja je u državnom vlasništvu, dodajući da od sastanka očekuje razrešenje mnogih dilema.

"Postaviću pitanje kako dalje, a onda ću vam, kakav god odgovor bio, preneti sve što je rečeno na tom sastanku", rekao je Rajić.

U gradskoj upravi Kruševac potvrđeno je da će predstavnici ministarstva u toku dana razgovarati i sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, koji se zaposlenima pridružio na fabričkom skupu i u protestnoj šetnji.

"Vaši zahtevi su potpuno legitimni i ako je potrebno ja ću zajedno sa vama da krenem, da vas vodim. U utorak sam bio u Vladi Srbije i rezultat te posete je današnji dolazak državnog sekretara sa kojim treba da razgovaraju i predstavnici sindikata, a ne samo direktor", rekao je Gašić okupljenim radnicima.

Naglasio je da i se lokalna samouprava, zbog veoma teškog materijalnog položaja radnika, sporazumela sa direktorima pojedinih javnih preduzeća da se zaposleni u "14. oktobru" ne utužuju zbog neplaćenih računa.

Zaposleni u "14. oktobru" pre više od nedelju dana započeli su proteste blokadom puta Kruševac - Jasika tražeći posetu predstavnika ministarstva finansija i privrede, smenu rukovodstva u fabrici i isplatu zaostalih zarada.

U protestima su im se pridružili i radnici hemijske industrije "Župa" u restrukturiranju koji nisu primili 20 plata.

Radnici ovih preduzeća predali su i pojedinačne zahteve za dobijanje socijalne pomoći Centru za socijalni rad u Kruševcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track