KAPITALNE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Kruševac stvara se ambijent za dolazak domaćih i stranih direktnih investicija
Foto: Kurir/Ž.M.

ambiciozno

KAPITALNE INVESTICIJE U PRVOM PLANU: Kruševac stvara se ambijent za dolazak domaćih i stranih direktnih investicija

Srbija -

U ovoj godini su u Kruševcu realizovane kapitalne investicije u privredi i komunalnoj infrastrukturi, a i razvojni planovi su vrlo ambiciozni, izjavio je za Kurir, Predrag Vukićević, predsednik Skupštine grada, koji u 2021. obeležava 650 od nastanka stare srpske prestonice.

- Do kraja ove godine očekujemo završetak prve etape Moravskog koridora - od Pojata do Kruševca, ako vremenske prilike dozvole. U pitanju je najmoderniji digitalni autoput, kojim će se ubrzati promet roba i usluga i omogućiti izgradnja potpuno novih industrijskih zona. Na taj način stvara se ambijent za dolazak domaćih i stranih direktnih investicija sa još većim brojem radnih mesta i prilikom za ubrzani razvoj.

Kruševac, Predrag Vukićević
foto: Kurir/Ž.M.

Moravski koridor će petljom u Makrešanu biti direktno vezan za Istočnu obilaznicu oko Kruševca, kojom će se direktno uticati na izmeštanje teškog teretnog transporta iz užeg gradskog jezgra. Takođe, Istočna obilaznica spajaće i novoizgrađeni aerodrom na Rosuljama sa auto putem, ističe čelnik lokalnog parlamenta u gradu pod Bagdalom. Vukićević najavljuje i završetak druge faze izgradnje aerodroma na Rosuljama. Cilj je da se posle završetka druge faze izgradnje piste stvore uslovi za razvoj kargo saobraćaja. Na taj način stvorili bi se uslovi za brži transport roba i usluga i vazdušni saobraćaj (čarter letovi).

Lokalna samouprava već sada analizira projekte, koji će se planskim dokumentima predvideti aktivnosti u razvoju grada u budućnosti. Prvi objekat koji će se graditi u novoizgrađenoj industrijskoj zoni na Moravskom koridoru biće regionalni industrijsko - tehnološki park, kao centar za razvoj porodičnog preduzetništva, sektora IKT i za dovođenje stranih i domaćih direktnih investicija. Na ovom prostoru planirana je i izgradnja sajamskog prostora za Kruševac i razvoj proizvodnih industrijskih delatnosti u inovativnim tehnologijama. Zahvaljujući podršci predsednice Vlade Ane Brnabić i Ministarstva privrede u Kruševcu se sada završava industrijska zona na Starom aerodromu.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

To je trenutno najaktuelnija investiciona zona Grada Kruševca, koja je popunjena različitim sadržajima, a kao centralno mesto zauzima Spomenik Kneza Lazara na istoimenom trgu. U ovoj zoni su već smeštene kompanije: Kromberg i Šubert, Lidl, Trgovinski centar Nepi i veliki broj potpuno novih sadržaja koji su u izgradnji. Kada to kažemo mislimo na stambene, komercijalne i poslovne objekte, ali i na kulturne i sportske sadržaje. Naime, u izgradnji je velelepni stadion FK “Jedinstvo” sa veštačkim travnatim terenom i atletskom stazom za razvoj školskog sporta, pa će tako kruševački mališani i školarci dobiti nove mogućnosti za razvoj atletike i fudbala.

- U bliskoj budućnosti Kruševac očekuje izgradnja hipodroma u Velikom Golovodu i obrazovnog naučnog centra u Bucima. Time će se na planini Jastrebac stvoriti uslovi za razvoj kongresnog turizma, kao i organizovanje obrazovnih i naučnih skupova, seminara, okruglih stolova, kampova, radionica, kolonija, programa iz oblasti prirodnih nauka i razne istraživačke aktivnosti posvećene prirodnim naukama i zaštiti životne sredine. Na taj način postići će se podizanje kvaliteta obrazovnih, naučnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i turističkih projekata i programa.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Kruševac teži osnivanju još jednog fakulteta Niškog univerziteta u bliskoj budućnosti. Na ovaj način stiču se svi uslovi za ostanak i dolazak mladih kadrova i preporod porodice kao temelja našeg društva. Osnovni cilj nam je rast životnog standarda i uspešna budućnost za našu zemlju, ističe Vukićević. Grad Kruševac učestvuje na konkursu Vlade Srbije za nacionalnu prestonicu kulture. Projekat podrazumeva rekonstrukciju Doma Vojske Srbije u multifunkcionalni objekat za potrebe kulture.

Planirano je da se Palata pravde seli na Stari aerodrom, a Okružni zatvor će se graditi u selu Tekije. Predviđena je regulacija reke Rasine od uliva Modričke reke do industrijske zone Istok. Moravski koridor će obezbediti regulaciju korita Zapadne Morave i stvoriti uslove za zaštitu poljoprivrede u zoni auto-puta, što će biti veliki doprinos razvoju ruralnig sektora. Predsednik Skupštine ističe i veliki doprinos Bratislava Gašića, nekadašnjeg gradonačelnika, a sada direktora BIA u definisanju i realizaciji razvojnih projekata, koji ulaže veliki napor da pomogne Gradskoj upravi u svakom pogledu.

Kurir.rs/Ž. Milenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track