Bogata istorija grada na Dunavu
Foto: Igor Markov

Znamenitosti Smedereva

Bogata istorija grada na Dunavu

Srbija -

Brojne građevine svedoče da je na teritoriji Smedereva do današnjih dana sačuvano značajno kulturno-istorijsko nasleđe

Ukoliko još niste obišli grad bogate istorijske prošlosti i kulturnog nasleđa, drevnu kapiju Dunava - Smederevo, učinite to. Očekuju vas prelepa srednjovekovna tvrđava, krstarenje Dunavom i mnogobrojne znamenitosti, uživanje u pogledu na Dunav, a sve to uz gastronomske specijalitete i smederevska vina.

Kompleks na Starom groblju i Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Staro groblje u Smederevu formirano je oko srednjovekovnog Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, podignutog u 15. veku, ali nema sačuvanih podataka o njegovom ktitoru. Pored ove crkve nalazi se grob Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva i tvorca Sretenjskog ustava, prvog Ustava države Srbije. Spomenik borcima Prvog svetskog rata 1914-1918.

Na glavnom gradskom trgu, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Georgija, nalazi se Spomenik borcima Prvog svetskog rata. Na mermernim pločama uklesana su imena 286 palih ratnika zajedno s vojnim činom ili zanimanjem boraca. U dnu spomenika je skulptura dečaka odevenog u narodnu nošnju koji klečeći pruža pobednički venac srpskom vojniku oslonjenom na pušku.

Hram Svetog Georgija

Dunav
foto: Igor Markov

Hram Svetog Georgija sagrađen je u periodu od 1850. do 1854. godine. Zidan je po ugledu na manastir Manasiju i treći je po veličini hram u Srbiji. Sa kasnije podignutim reprezentativnim zdanjem Suda i Opštinskog doma danas uokviruje glavni gradski trg. Građen je od belog mermera i spada u red najlepših i najprostranijih hramova u Srbiji izgrađenih u vreme velike obnove nakon Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Zgrada Okružnog načelstva

Zgrada nekadašnjeg Okružnog načelstva, a danas Okružnog suda, jedno je od najlepših ostvarenja znamenitog srpskog arhitekte Aleksandra Bugarskog, koji je projektovao Narodno pozorište i Kraljev dvor u Beogradu. Podignuta je između 1886. i 1888. godine. U arhitektonskom stilu primenjen je klasični renesansni princip pun simetrije. Fasade objekta bogato su dekorisane, a na spratu se nalaze metalni stubovi, novo konstruktivno rešenje u dotadašnjoj građevinskoj praksi.

Zgrada starog Opštinskog doma

Zgrada bivšeg Opštinskog doma podignuta je između 1926. i 1928. godine po projektu Nikolaja Krasnova, čuvenog arhitekte carske Rusije. Ovaj objekat predstavlja ugaono rešenje sa osnovom u obliku ćiriličnog slova G. Iznad krovnog venca postavljene su četiri bogato drapirane skulpture sa atributima koji su personifikacija pravde, rada, nauke i kulture.

Francuska kapa - spomenik ratnom prijateljstvu

Dunav
foto: Igor Markov

Smederevski ugostiteljski objekat neobičnog oblika izgrađen je na Dunavskom keju, pored glavnog šetališta. Podignut je u čast francuskog ministra spoljnih poslova Žana Luja Bartua, ubijenog u Marselju zajedno s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem. Ministar je 1934. posetio Smederevo, a po povratku u svoju zemlju osnovao je lični fond čijim su se sredstvima stipendirali siromašni smederevski đaci na studijama u Francuskoj. Dve godine kasnije, u znak sećanja na francuskog ministra, na samom pristaništu podignuta je „Francuska kapa“, zgradica u obliku francuske vojničke kape iz Prvog svetskog rata. Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja