00:42

DO TRAJANOVE TABLE SADA SE MOŽE DOĆI I NA DRUGI NAČIN: Pristup istorijskom spomeniku više nije samo preko vode

đerdapska klisura

DO TRAJANOVE TABLE SADA SE MOŽE DOĆI I NA DRUGI NAČIN: Pristup istorijskom spomeniku više nije samo preko vode

Srbija -

Prirodni fenomen Nacionalnog parka "Đerdap", najvećeg u Srbiji, je magična Đerdapska klisura kroz koju protiče Dunav. Sva lepota i veličanstvenost Đerdapa najbolje se može sagledati sa nekog od vidikovaca. Do jedne od najvećih atrakcija – Trajanove table stare skoro 2.000 godina, uskoro će posetioci moći da stignu i kopnom.

Nacionalni park Đerdap
foto: Kurir Televizija

Trajanova tabla i natpis uklesan u stenu pored Dunava jedan je od graditeljskih podviga cara Trajana koji se mogao videti samo sa reke.

U nacionalnom parku Đerdap počela je izgradnja kopnene staze duge 735 metara kako bi se omogućio pristup ovom istorijskom spomeniku.

Nacionalni park Đerdap
foto: Kurir Televizija

- Mi smo se trudili da sve ono prvobitno i prirodno što niko ne sme da dira ostane tako. Gde smo mogli da menjamo, neke stvari smo uredili da bude bezbednije za turiste. Stepenice su urađene od zemlje i ograđene drvetom - objasnila je Jovana Marinković iz Nacionalnog parka Đerdap.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:29

Golubačku tvrđavu posetilo 260.000 turista za dve godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja