MIĆA POPOVIĆ I NJEGOVI SAVREMENICI: Otvara se izložba u Loznici
Foto: T.Ilić

otvaranje u 18 časova

MIĆA POPOVIĆ I NJEGOVI SAVREMENICI: Otvara se izložba u Loznici

Srbija -

LOZNICA - U Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u četvrtak će biti otvorena izložba ‘’Mića Popović i njegovi savremenici‘’.

Izložbu će otvoriti direktor Galerije savremene likovne umetnosti Niš, Emilija Ćoćić Bilić i Milica Todorović, muzejski savetnik, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Savremenici, Loznica
foto: T.Ilić

Reč je o izboru iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti Niš, kojom se ta ustanova prvi put predstavlja u Mićinom rodnom gradu. Osmišljena je tako da pruža uvid u stanje i kretanja u našoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme najveće slikarske i izložbene aktivnosti Miće Popovića.

Pored Mićinih slika izložba sadrži dela još dvadesetčetvoro autora priličnog generacijskog raspona, od umetnika koji su svoje profesionalne karijere počeli u periodu između dva svetska rata i imali već utvrđen status u vreme kad je počinjao Popović, navodi se u tekstu kataloga izložbe.

Savremenici, Loznica
foto: T.Ilić

Lozničani će tako videti radove Peđe Milosavljevića, Ivana Tabakovića, Mihaila Petrova, Pavla Vasića, Milenka Šerbana, Cuce Sokić, preko prijatelja i kolega sa studija, nekih od članova Zadarske grupe, Bate Mihajlovića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, generacijski bliskih kolega Stojana Ćelića, Miodraga Protića, Mladena Srbinovića, Božidara Prodanovića, Zorana Pavlovića, Bože Ilića, Gabora Silađija i Koste Bradića. Tu su i dela umetnika sledeće generacije kao što su Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović i Siniša Vuković.

Otvaranje izložbe zakazano je za 18 časova.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track