S jarcem Markom Ljuba podeli i flašu piva!
Foto: Jelena Obradović

Kućni ljubimac Andrejića

S jarcem Markom Ljuba podeli i flašu piva!

Srbija -
U sobi je bio sve dok nije počeo da cepa tapete i pravi lom po kući, a onda je morao u dvorište

BOR - Dragoljub Ljuba Andrejić (78), poljoprivrednik iz Šarbanovca kod Bora, ne odvaja se od svog mezimca - jarca Marka dok čuva stoku i radi na porodičnom imanju, a u trenucima odmora sa njim podeli i flašu piva.

Marko je moj pravi "kućni ljubimac" i više od toga, on je moja desna ruka u svakodnevnom poslu i ne razdvajamo se po ceo dan - zajedno čuvamo ovce, a ponekad u društvu idemo i u nabavku do obližnje prodavnice u selu, ponosno priča čika Ljuba.

Dragoljub Andrejić i njegova supruga Ilinka, jarca, rase alpina, kupili su pre dve godine u selu Lubnica kod Zaječara i od tada se ne razdvajaju.

Nikada se, kažu, ne bi odrekli svog kućnog mezimca, poručujući da "nema tih para za koje bi ga prodali".

"Čuvali smo ga kao dete. Hranili smo ga tri puta dnevno toplim mlekom. Jedva smo čekali da poraste. Nikada ga ne bih prodao, ali sam razmišljao o tome da ga možda poklonim nekom zoološkom vrtu i da tamo ostari", kaže Dragoljub.

Pričajući o tome kako ga je hranila dok je bio mali, Ilinka kaže da je u sobi bio sve dok nije počeo da cepa tapete i pravi lom po kući, a da su onda morali da ga presele u dvorište sa ostalim domaćim životinjama. "Marku su kućna vrata i dalje ostala otvorena", kaže Ilinka.

Čika Ljuba uspešno odoleva velikoj vrućini ovog leta. Glavni deo posla završi još u jutarnjim satima, ali strahuje od nestašice vode. Umesto vodom on žeđ nekad utoli i flašom piva, ali da takvu sklonost ima i njegov novi prijatelj Marko za njega je bilo veliko iznenađenje.

Da jarac voli ukus piva čika Ljuba je otkrio sasvim slučajno dok je sedeo u dvorištu sa komšijom."Ako može da bira između vode i piva, jarac se najčešće odluči za ovo jače piće", kaže u šali čika Ljuba.

Dragoljub Ljuba Andrejić radio je u zaječarskom "Elektrotimoku" i FOD-u u Boru, a po odlasku u penziju aktivno se posvetio zemljoradnji i stočarstvu.

Na plodnoj zemlji u slivu Crnog Timoka počeo je sa nekoliko ovaca, a onda je stado proširio na više od 50 grla. Čuva i svinje, živinu, a u štali ima i dve krave. Na oko četiri i po hektara imanja gaji 800 čokota vinove loze, a bavi se i plasteničkom proizvodnjom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track