UPOZNAJTE SVETLANU GLIGORIJEVIĆ RUSKI: Ona je jedna od prvih žena vatrogasnih oficira u Srbiji
Foto: Printscreen/RTS

UPOZNAJTE SVETLANU GLIGORIJEVIĆ RUSKI: Ona je jedna od prvih žena vatrogasnih oficira u Srbiji

Srbija -

Svetlana Gligorijević Ruski, iz Pirota, najstarija je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva i jedna je od prvih žena vatrogasnih oficira u Srbiji.

Ovih dana uručeno joj je priznanje povodom obnove rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pirotu.

Požrtvovanje, plemenitost i neustrašivost su joj u genima, jer su joj otac i stric bili vatrogasci. Vatrogasni oficir Svetlana Gligorijević Ruski, kaže da je raduje to što civilna zaštita, posle decenija zapostavljanja, ponovo ima važnu ulogu u našem društvu.

"Dobrovoljci su bili desna ruka profesionalnim jedinicama. Šta to znači. To što radiš ti, radim i ja isto. Da te uputim, ako pogrešiš, ako si mlađi od mene", kaže Svetlana Gligorijević Ruski, vatrogasni oficir.

Svetlana Gligorijević Ruski
foto: Printscreen/RTS

I sredinom prošlog veka, kada su vatrogasci kuburili sa opremom, obuka mladih bila im je prioritet.

"Mi smo držali časove i o opremi i o zaštiti i o gašenju i svako da zna opis aparata i upotrebu aparata. Radili smo na zaštiti od požara pored pruge. Kada su vršidbe, išli smo jedan dobrovoljac i jedan profesionalac u obilazak vršalica, da se nešto ne zapali", seća se Svetlana.

Učestvovala je u gašenju na desetine požara i evakuaciji ljudi u elementarnim nepogodama. Najvećom nagradom smatra spaseni ljudski život.

"Nije sve u parama. Ja na to nikada nisam gledala niti smo mi primali nekakve pare. Srce te tera da to radiš. Čini dobro, ne čini loše", kaže Svetlana.

Svetlanu Gligorijević Ruski Piroćanci pamte ne samo kao vatrogasca već i kao jedinu ženu montera u distribuciji i kao strastvenog ribolovca. I sada, u 88. godini, voli da pomaže ljudima, a svečanu vatrogasnu uniformu i brojna priznanja poklonila je muzeju Ponišavlja.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track