VALJEVO: Jaka kiša sprečila veće zagađenje vazduha
Foto: Kurir.rs/S.S.

loš kvalitet

VALJEVO: Jaka kiša sprečila veće zagađenje vazduha

Srbija -

VALJEVO - Vazduh u Valjevu je i protekle nedelje bio zagađen a od početka godine zabeleženo je ukupno 108 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspednovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“.

U saopštenju se navodi da Zavod za javno zdravlje i valjevski lekari tvrde da je zagađenje vazduha uzročnih povećanog obolevanja dece od astme, prevremenih smrti i povećanja obolevanja od respiratornih, digestivnih i malignih bolesti.

Njihovi podaci pokazuju da je u prvoj nedelje novembra vazduh u Valjevu je bio zagađen. Ponedeljak i utorak su imali indeks „veoma loš“, sreda i nedelja „loš“. Kiša je sprečila veće zagađenje vazduha u četvrtak, petak i subotu kada je vazduh u Valjevu ocenjen indeksom „srednji“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u ponedeljak, 1. novembra, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 100,54 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,86 µg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 274,13 µg/m3 u 9 časova za PM10 i 211,85 µg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track