DAN PRIMIRJA OBELEŽEN I U KRALJEVU: Venci i pomen kraj spomenika krajputaša
Foto: Kurir/J.S.

SVEČANO

DAN PRIMIRJA OBELEŽEN I U KRALJEVU: Venci i pomen kraj spomenika krajputaša

Srbija -

Polaganjem venaca na spomenike krajputaše kod Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“ i pomenom koji su služili sveštenici Eparhije žičke, Kraljevčani su u četvrtak obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Kraljevo, Dan primirja
foto: Kurir/J.S.

Vence su položile delegacije Gradske uprave Kraljevo, Raškog upravnog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana.

Kraljevo, Dan primirja
foto: Kurir/J.S.

- Prvi put smo danas položili vence kraj obnovljenih spomenika krajputaša, jer su oni vezani za Prvi svetski rat, tako što je rodbina podizala kraj puteva kamene obeliske svojim rođacima koji su neznano gde ostali na ratištu i njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, rekao je ovom prilikom pesnik Miloš Milišić, zamenik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

1 / 7 Foto: Kurir/J.S.

Po njegovim rečima, u srpskom narodu se veruje da duša poginulog obitava u kamenu, pa je stoga i kraći kulturno - umetnički program posvećen Danu primirja, koji je potom izveden na platou kod kraljevačkog Duhovnog centra, nazvan „Duša u kamenu“.

J. S. FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track