PREMINUO OTAC MILETA: Mali Zvornik ostao bez svog paroha
Foto: Kurir/T.Ilić

u 60. godini

PREMINUO OTAC MILETA: Mali Zvornik ostao bez svog paroha

Srbija -

Malozvornički sveštenik Mileta Tovarović (59) preminuo je danas, potvrđeno je iz eparhije šabačke.

Rođen je na Preobraženje 1962. godine u selu Bukoru u Pocerini, a upokojio se na praznik svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Malozvorničani će po dobrom pamtiti svog prvog sveštenika, oca Miletu, kako su ga zvali, koji je od 1999. godine sa blagoslovom episkopa šabačkog Lavrentija vodio parohiju u Malom Zvorniku. Uz podršku vernika izgradio je započet hram Sabora srpskih svetitelja i u potpunosti ga završio, parohijski dom, a uredio je i molitveno mesto Crkvu časnog krsta u steni, pored magistralnog puta Loznica - Ljubovija, koje je do njegovog dolaska u Mali Zvornik bilo sasvim zaboravljeno. Kada su hodnici hrama očišćeni ispostavilo se da su urađeni u obliku krsta, dugački po 33 metra i u njima se nalazi oltarski deo.

Zaslužan je za podizanje zvonika iznad Crkve Časnog krsta, a pošto podseća na našu veliku svetinju narod ga je prozvao "mali Ostrog". Otac Mileta doprineo je i da šira javnost sazna za tajno komandno mesto Karađorđevića, "Kamenu devojku" svojevrsni podzemni grad u steni, pored mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, čiji je veći deo danas uređen za posete turista. Sa poklonicima je pohodio svetinje Srbije, Svete Zemlje, Republike Srpske, Grčke i Rumunije, a pre četrnaest godina je pokrenuo tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje kome je svake godine prethodila litija. Iza njega je ostala supruga Nada, četvoro dece i desetoro unučadi.

Opelo je sutra u 11 sati u hramu Sabora srpskih svetitelja u Malom Zvorniku, a otac Mileta Tovarović biće sahranjen u 14 časova kod hrama u Bukoru.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track