LAUREAT MIHAJLO PANTIĆ: U Kruševačkom pozorištu uručen Prsten despota Stefana Lazarevića
Foto: Kurir/Ž. M.

prestižna nagrada

LAUREAT MIHAJLO PANTIĆ: U Kruševačkom pozorištu uručen Prsten despota Stefana Lazarevića

Srbija -

Prestižna nagrada "Prsten despota Stefana Lazarevića", koju dodeljuje KK "Bagdala" iz Kruševca, uručena je istaknutom književniku i profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlu Pantiću.

Odluku o nagradi saopštiо је Ljubiša Bata Đidić, predsednik žirija, а nagradu su slavodobitniku uručili Nebojša Lapčević, predsednik Književnog kluba "Bagdala" i predsednik žirija. Miloš Petrović, član žirija i glavni urednik časopisa "Bagdala" govorio je o stvaralaštvu ovog pisca, ovogodišnjeg dobitnika "Prstena despota Stefana Lazarevića".

Na ovoj kulturnij manifestaciji, pored laureata Mihajla Pantića, učestvovali su su i Bojan Jovanović, Miroslav Cera Mihajlović, Branko Ristić Šiljegovački i Veroljub Vukašinović, koji su recitovali svoje pesme u čast dobitnika nagrade. Program je vodio Milan Vučićević, muzičku tačku su izveli Pavle Panin i Ivana Todosijević, a svečanom skupu obratila se i Gordana Predić, posebna savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja.

Mihajlo Pantić
foto: Kurir/Ž. M.

KK "Bagdala" ovu nagradu dodeljuje od 1984. godine, a među dobitnicima su bili Desanka Maksimović, Antonije Isaković, Dejan Medaković, Miodrag Pavlović, Dobrica Ćosić i Dragoslav Mihailović.

Mihajlo Pantić je rođen u Beogradu 1957. godine, istaknuti je pripovedač, književni kritičar i istoričar i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Predaje Južnoslovensku komparatistiku, Kreativno pisanje i Pripovedačke poetike u srpskoj književnosti. Knjige priča (prva izdanja): Hronika sobe, 1984; Vonder u Berlinu, 1987; Pesnici, pisci & ostala menažerija, 1992; Ne mogu da se setim jedne rečenice, 1993; Novobeogradske priče, 1994; Sedmi dan košave, 1999; Ako je to ljubav, 2003; Ovoga puta o bolu, 2007; Sve priče Mihajla Pantića I–IV, 2007; Priče na putu, 2010; Hodanje po oblacima, 2013; Priče od vode – sve ribe Srbije (koautor M. Tucović), 2014; Kada me ugleda ono što tražim, 2017; Priče o piscima, 2021.

Objavio je i četrdesetak knjiga studija, književnih kritika, ogleda, kritičke proze/dnevnika i antologija. Dobio je više književnih nagrada među kojima se izdvajaju Andrićeva nagrada, nagrada "Branko Ćopić", Veljkova golubica, Jugra – Rusija i bugarski orden Ćirila i Metodija. Priče Mihajla Pantića prevedene su na dvadesetak jezika i uvrštene u mnoge antologije u Srbiji i inostranstvu. Počasni je građanin Novog Beograda.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track