BAMBI PROGLAŠEN ZA NAJBOLJU PREDSTAVU: Završen 14. festival Mali Joakim u Kruševcu
Foto: Kurir/Ž.M.

dečja pozorišta

BAMBI PROGLAŠEN ZA NAJBOLJU PREDSTAVU: Završen 14. festival Mali Joakim u Kruševcu

Srbija -

U Kruševačkom pozorištu završen je 14. festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije ''Mali Joakim'' uručenjem nagrada za pojedince i ansamble i predstavom "Čarobni pasulj", koju je u čast nagrađenih izvelo Šabačko pozorište.

Stručni žiri, u sastavu Branko Popović, Bojan Jovanović i Nikola Milojević, doneo je jednoglasne odluke o nagradama.

Žiri je konstatovao da je festival značajno unapredio rad srpskih pozorišta i približio dramsko stvaralaštvo najmlađoj publici, a dobrim predstavama i vrednim glumačkim ostvarenjima kao i doprinosom ostalih umetničkih saradnika, festival "Mali Joakim"postao je veliki na radost i dece i umetnika.

Specijalna nagrada za masku dodeljena je Milanu Vujiću za predstavu ''Lepotica i zver'' Pozorišta Timočke Krajine ''Zoran Radmilović'' Zaječar, a Specijalna nagrada za koreografiju Nađi Tomić za predstavu ''Pinokio'', Narodnog pozorišta Leskovac. Specijalna nagrada za dizajn svetla pripala je Radomiru Stamenkoviću za predstavu ''Pepeljuga'', Regionalnog pozorišta Novi Pazar, a nagrada "Mali Joakim" za autorsku muziku Lazaru Novkovu, za predstavu ''Bambi'', Pozorišta za decu Kragujevac.

Nagradu "Mali Joakim" za dramski tekst osvojio je Spasoje Ž. Milovanović za predstavu ''Pinokio''. Stručni žiri je ocenio da ovaj dramski tekst verno prati poznatu bajku Karla Kolodija ne izneveravajući dečiju znatiželju da još jednom svi zajedno dožive nezaboravnu avanturu malog drvenog lutka Pinokia. Veštim ubacivanjem songova, priča postaje prijemčivija i raznovrsnija. Ovim je dramski opus komada za decu ovog vrsnog autora dobio zasluženi pijedestal.

Nagradu "Mali Joakim" za glumačka ostvarenja ravnopravno su podelili Petra Dimitrijević za lik Pinokija, Miloš Milovanović za lik Bambija, Lemana Bećirović za likove zle maćehe i dobre vile u predstavi ''Pepeljuga'' i Nebojša Vranić za lik kapetana Džona Piplfoksa u istoimenoj predstavi.

Nagrada za najbolji kostim pripala je Ani Kolbjanovoj za predstavu ''Pepeljuga'', a za najbolju scenografiju Olgi Ziebinskoj, za predstavu ''Bambi''. Za najbolju režiju nagrađen je Jakubu Maksimovu za predstavu ''Bambi'', a za najbolju predstavu proglašen je takođe''Bambi''.

Ovaj izuzetan pozorišni čin predstavlja značajan umetnički iskorak u stvaralaštvu za decu u Srbiji, jer izvanrednim i združenim radom reditelja, glumaca, muzičkog saradnika i svih ostalih učesnika u predstavi, što podrazumeva i perfektno vođenje lutaka, izaziva čistu i nepatvorenu emociju kod gledalaca svih uzrasta. Na taj način, priča o Bambiju i njegovom odrastanju, kao i o lepoti života, uprkos svim izazovima s kojima se glavni junak suočava, postaje priča svih nas, kaže se u odluci Stručnog žirija.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track