Svečanom akademijom obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji
Foto: Pokrajinska Vlada

Svečanom akademijom obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Srbija -

Večeras je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održana Svečana akademija „Prisajedinjenje – drugi vek“ povodom 103 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

„25. novembar 1918. godine bio je istovremeno i kraj i početak. Kraj zato što je Velika narodna skupština održana tog dana u Novom Sadu bila završni čin viševekovnog istorijskog procesa – ujedinjenja sa maticom Srbijom, a početak zato što je tog dana za sve koji su živeli i žive na teritoriji današnje Vojvodine nastupilo vreme slobode, jednakosti i prosperiteta, vreme koje traje i danas“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik je podsetio na velikane koji su tokom pomenutog istorijskog procesa u ostvarenje nacionalnog sna uložili svu svoju snagu, mudrost, istrajnost i rodoljublje, poput Jaše Tomića, kao i na njegove prethodnike koji su bili posvećeni snu o oslobođenju i ujedinjenju – od članova svete loze Brankovića, preko patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojevića i Arsenija Jovanovića Šakabente, Josifa Rajačića i generala Đorđa Stratimirovića, pa sve do najvećeg među njima – Svetozara Miletića.

sednica pokrajinske vlade
foto: Pokrajinska Vlada

„Vojvodina je danas, baš kako su nas svojim odlukama obavezali učesnici Velike narodne skupštine, mesto zajedničkog i skladnog života ravnopravnih ljudi i to će, sasvim sigurno, biti i u vremenu koje dolazi“, izjavio je Mirović.

Uz sve to, prema njegovim rečima, Vojvodina je mesto brzih pruga, novih i savremenih drumskih saobraćajnica, najmodernijih fabrika i naučno-tehnoloških parkova i naučnih instituta i mesto izgradnje novih i obnove postojećih bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

Kako je dodao Mirović, uprkos svim izazovima koje je donela pandemija kovida 19, Vojvodina je mesto ekonomskog razvoja, rasta industrijske proizvodnje i izvoza, smanjene nezaposlenosti i sve većih zarada.

„Istovremeno, Vojvodina je neraskidivi deo Republike Srbije, baš onako kako su to, pre 103 godine na Velikoj narodnoj skupštini, odlučili naši veliki preci i tako zauvek odredili i naš put i put onih koji će doći posle nas. Budućnost Vojvodine je zato u zajedništvu, ravnopravnosti i svakom vidu napretka i modernizacije. Vreme koje je pred nama istorijska je šansa da podele i neslaganja u koncepcijama razvoja i sukobe na društvenoj sceni – svojim radom i snagom konkretnih dela jednom zauvek pretvorimo u odlučujući doprinos napretku naše otadžbine“, istakao je predsednik Mirović.

Ovom prilikom, on je uručio najviše priznanje AP Vojvodine – Nagradu „Mihajlo Pupin“ Vasiliju Krestiću, kao i druga pokrajinska priznanja koja se dodeljuju za doprinos važnim oblastima društvenog života.

Pokrajinsko priznanje u oblasti kulture „Ferenc Feherˮ uručeno je Jovanu Adamovu, predsedniku Udruženja kompozitora Vojvodine, dok je Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja „Đorđe Natoševićˮ dodeljeno profesoru srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Bora Radić“ u Bavaništu Dušanu Simiću.

sednica pokrajinske vlade
foto: Pokrajinska Vlada

Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede „Lazar Dunđerskiˮ pripalo je kompaniji „Nektar“ iz Bačke Palanke, u oblasti sporta „Momčilo Tapavicaˮ atletičarki Ivani Španović, a u oblasti ravnopravnosti polova „Milica Tomićˮ Milanki Furtuli, predsednici Udruženja „Veliko srce“.

U ime dobitnika, Pokrajinskoj vladi zahvalio je akademik Vasilije Krestić istakavši da je Nagrada koju je dobio priznanje za njegovo, kako je rekao, poluvekovno istraživanje istorije srpskog naroda.

"Nagradu 'Mihajlo Pupin' doživljavam kao pobedu nauke nad politikom i ideologijom", istakao je akademik Krestić.

25. novembar, dan kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, odlukom Skupštine Vojvodine 2018. godine ustanovljen je kao datum od pokrajinskog značaja.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade i Skupštine APV, episkop sremski Vasilije i drugi predstavnici Srpske pravoslavne crkve, muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić, predstavnici vojske, gradova i opština iz AP Vojvodine i članovi diplomatskog kora.

Pokrajinska Vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track