ZASEDALA SKUPŠTINA SUBOTICE: Kasa teža za više od 238 miliona dinara, vraća se dug od 214 miliona Ministarstvu odbrane
Foto: Kurir/N.H.

planira se izgradnja solarne elektrane

ZASEDALA SKUPŠTINA SUBOTICE: Kasa teža za više od 238 miliona dinara, vraća se dug od 214 miliona Ministarstvu odbrane

Srbija -

Drugi rebalnas gradskog budžeta Subotice bila je ključna tema današnjeg 16. zasedanja Skupštne Grada Subotice. Odbornici su nakon rasprave usvojili odluku kojom je gradska kasa „teža“ za 238,3 miliona dinara, što je više za 3,86 odsto od plana.

Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor najavio je dve redovne skupštinske sednice u decembru, a na drugoj sednici, koja se očekuje pred katolički Božić, 23. decembra usvajaće se budžet za 2022. godinu.

Odbornici su usvojili rebalans budžeta, koji premašuje 7,4 milijarde dinara, a ocenjeno je da je gradska kasa uvećana prevashodno odličnom naplatom poreza.

Gradonačelnik Stevan Bakić je istakao na Skupštini, da ostvarenje ovogodišnjeg budžeta, do oktobra, analizom rezultata ukazuje, da su budžetski prihodi veći od planiranih.

Subotica
foto: Kurir/N.H.

„Rebalansom budžeta smo prihode u budžet povećali za 171 milion, kao i rashodovanu stranu za 217 miliona dinara. Ta sredstva su namenjena javnim i javno-komunalnim preduzećima za više investiranja, a i za potpunu otplatu duga od 214 miliona dinara za Dom vojske i kasarnu 'Kosta Nađ', koji sam zatekao kada sam stupio na funkciju“, rekao je Bakić.

Za obnovu ulica, Grad planira dodatna ulaganje od 25 miliona dinara projekat „Čista Srbija“, za 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda, kao i rešavanje problema otvorenog kanala na Prozivci.

Krucijalno je da Grad nije povećavao osnovicu poreza na imovinu u ovoj godini, ali je i pored te činjenice, prema rečima predsednika Skupštine, gradski budžet veći za 3,66 odsto u odnosu na planirane prihode.

„Budžet je veći od planiranog, što je dalo mogućnost za preraspodelu prihoda, pa će Grad nakon drugog rebalnsa, deo tih sredstava da rasporedi za investicije javnih i javno komunalnih preduzeća, radi poboljšanja komunalnih uslova građanima“.

Subotica
foto: Kurir/N.H.

Dr Balint Pastor je čestitao gradonačelniku Stevanu Bakiću i gradskoj upravi na dobrom rezultatu, „jer od avgusta lanjske godine, od formiranja aktuelnog saziva vlasti, uspešnim rezultatima će biti vraćen dug Ministarstvu odbrane, pa se u narednu godinu ulazi bez bilo kakvih dugova“.

Odbornici su od ukupno 34 tačke dnevnog reda, usvojili i dva plana detaljne regulacije, između ulice Jovana Mikića i koridora železničke pruge od Segedinskog puta do Tesline ulice, a drugi za izgradnju solarne elektrane na Bikovu.

Naime, na prostoru od 70 hektara bivše Azotare, planira se izgradnja solarne elektrane Bikovo, za proizvodnju električne energije, a finansijer i naručilac izrade projekta je novosadsko preduzeće Untermolo.

Na Skupštini je usvojena i izmena odluke o javnim parkiralištima, da osobe sa posebnim potrebama ostvare prava na besplatno parkiranje.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track